Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-03-22/sergiu-railean-a-devenit-noul-director-general-al-intreprinderii-de-stat-cris-registru-20399.html
Data: Mar 22, 2011 (22:19)

Sergiu Răilean a devenit noul director general al Întreprinderii de Stat „CRIS „Registru”

Ministrul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Pavel Filip, a semnat astăzi ordinul de numire a lui Sergiu Răilean în funcţia de Director General al ÎS "CRIS "Registru" la propunerea Consiliului de Administraţie al acestei întreprinderi.

Potrivit MTIC, Pavel Filip a solicitat noului conducător al Registru-lui, ca timp de 2 săptămîni, împreună cu echipa managerială, să prezinte un plan de acţiuni complex de optimizare a cheltuielilor şi dezvoltare a întreprinderii.

Pavel Filip, a declarat că Registru trebuie sa devină un model de performaţă managerială şi un centru unde se concentrează cele mai inovatoare idei şi tehnologii.

"Felul în care s-a gestionat Registru în ultimii ani, procesele care s-au produs, au adus întreprinderea într-o situaţie complicată. Am solicitat acţiuni de redresare, dar pînă astăzi, nu am primit propuneri, nici din partea administraţiei, nici din partea Consiliului, fapt care mă determină să cer lămuriri" , a menţionat ministrul TIC. În context, Pavel Filip a precizat că gestionarea proastă şi procesele care au derulat la Registru în ultimii ani, au intrat în faza culminantă - concedii forţate ale angajaţilor, reduceri şi întîrzieri de salarii.

"S-au comis abuzuri evidente! Cheltuieli - nici nu pot să le spun nejustificate - este o bătaie de joc! ", spune ministrul. Totodată , Pavel Filip s-a arătat indignat de faptul că în această situaţie, întreprinderea cheltuie sume enorme pentru întreţinerea unui parc de 165 de automobile, dintre care 55 unităţi de transport cu şofer personal deservesc şefii departamenelor, direcţiilor din administraţia întreprinderii. În paralel, ministrul a criticat starea în care se află oficiile Registru-lui din unele raioane, în particular cele din Străşeni şi Soroca. "Chiar începînd cu ziua de mîine, toate automobilele în garaj, utilizarea, strict doar în interes de serviciu ", a cerut ministrul. În plus, se cheltuie nejustificat bani pentru afişarea panourilor publicitare stradale şi alte genuri de promovare. "Care este logica unor asemenea activităţi? Oare avem mai multe întreprinderi în ţară care prestează servicii de documentare şi există necesitate de promovare intensă a "Registrului" ? N-ar fi cazul să redirecţionăm aceşti bani pentru ieftinirea serviciilor, pentru angajarea unor specialişti care să propună servicii noi, utile? ", a specificat Pavel Filip.

Ministrul TIC a mai comunicat că în prezent la "Registru" activează o comisie de la Curtea de Conturi, iar dacă va fi nevoie va fi invitată şi procuratura pentru investigaţii.

"Vreau să fac o precizare - cetăţeanul Republicii Moldova nu este un client ordinar al întreprinderii REGISTRU. Este dreptul fiecăruia să fie documentat şi pentru asta nu trebuie să-i fie golite buzunarele pînă la ultimul ban", a declarat ministrul TIC, Pavel Filip în cadrul prezentării noului director general al Întreprinderii de Stat „CRIS „Registru".