Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.03.2011

Marian Lupu a avut o întrevedere cu coraportorii APCE

Președintele Parlamentului Marian Lupu, Președinte interimar al Republicii Moldova, a avut astăzi o întrevedere cu Lise Christoffersen și Piotr Wach, coraportori pentru Republica Moldova ai Comisiei de monitorizare a APCE, informează Serviciul de presă al Legislativului.

Marian Lupu a declarat că obiectivul central al autorităților Republicii Moldova în cooperarea cu Consiliul Europei este încheierea monitorizării republicii noastre și trecerea la etapa de post-monitorizare.

Marian Lupu a informat oficialii europeni despre realizarea Planului de acțiuni legislative APCE - Moldova pentru perioada 2005-2009, inițiat în anul 2005 în calitatea sa de atunci de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova.


"Intenționăm să folosim acea experiență pozitivă și să întocmim un nou plan de acțiuni legislative pentru a îndeplini integral angajamentele și obligațiunile pe care le mai avem față de Consiliul Europei", a precizat Marian Lupu.

Potrivit Președintelui aceste acțiuni derivă din recomandările Consiliului Europei, în special din Rezoluția APCE nr.1692 din 2 octombrie 2009 privind funcționarea instituțiilor democratice din Moldova.

Planul respectiv va fi elaborat cu participarea structurilor guvernamentale pe motiv că cca 80 la sută din proiectele de legi respective urmează să fie înaintate Parlamentului de către Guvern. Parlamentul va da prioritate acestor proiecte.

În opinia Președintelui Marian Lupu, depășirea etapei de monitorizare și trecerea la cea de postmonitorizare în cooperarea cu Consiliul Europei este o precondiție a avansării Republicii Moldova pe calea integrării în Uniunea Europeană, inclusiv a încheierii Acordului de Asociere cu UE.

Coraportorii APCE au caracterizat drept ambițios programul de reforme democratice și economice al Parlamentului. "Republica Moldova s-a angajat să realizeze în mod sistemic obligațiunile asumate față de Consiliul Europei și are voința de a atinge aceste obiective, astfel încât ulterior am putea vorbi despre termenii concreți de scoatere a Republicii Moldova de sub procesul de monitorizare. Sperăm să fim ultimii coraportori pentru Moldova", a spus Piotr Wach.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus