Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-03-16/r-moldova-va-beneficia-de-asistentza-externa-sub-forma-de-credite-shi-granturi-pentru-proiecte-de-re-20325.html
Data: Mar 16, 2011 (17:02)

R.Moldova va beneficia de asistenţă externă sub formă de credite şi granturi pentru proiecte de reabilitare a drumurilor

Membrii Cabinetului de Miniştri au aprobat proiectul de lege privind ratificarea Contractului de finanţare între RM şi Banca Europeană de Investiţii pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova, semnat la Chişinău la 23 noiembrie 2010. Conform contractului 75 mil. euro vor fi orientate la stoparea degradării reţelelor de drumuri, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de transport. Este planificată renovarea porţiunilor de drum Chişinău-Orhei-Sărăteni-Bălţi, Chişinău-Călăraşi-Ungheni-Sculeni şi Comrat-Ciumai.

Totodată, Executivul a avizat pozitiv proiectul de lege privind ratificarea Acordului de împrumut între RM şi BERD pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova, semnat la 29 octombrie 2010.

Amintim că, conform acordului semnat, BERD va acorda Moldovei un împrumut în valoare de 75 mil. euro pentru implementarea proiectului de reconstrucţie a drumurilor.

Mijloacele vor fi acordate Moldovei pentru 15 ani cu o perioadă de graţie de 3 ani şi o rată anuală a dobânzii de 1%. În plus, BERD va acorda Moldovei în calitate de asistenţă tehnică un grant în valoare de 1,5 mil. euro, care va fi utilizat pentru a sprijini dezvoltarea reformei de întreţinere a drumurilor,  realizarea proiectului şi consolidarea instituţională a Administraţiei de Stat a Drumurilor, structura responsabilă de implementarea proiectului. Se preconizează că finanţarea proiectelor prioritare stabilite în planul de investiţii în sectorul drumurilor va fi acordată în trei tranşe.

Prima tranşă a împrumutului, în valoare de 27 mil. euro, va finanţa reconstrucţia a două porţiuni de pe traseul Chişinău-Giurgiuleşti, între oraşele Comrat şi Ciumai, cu o lungime totală de aproximativ 55 km. Traseul Chişinău-Giurgiuleşti este unul important în Moldova, asigurând legătura dintre Coridoarele Europene IV şi IX, şi accesul către Dunăre şi Marea Neagră. Următoarele tranşe, de 25 şi respectiv 23 mil. euro, vor fi folosite pentru a finanţa investiţiile adiţionale în infrastructura drumurilor din Moldova.

Valoarea totală a proiectului de restabilire a infrastructurii drumurilor în Moldova este estimată la 183 mil. euro. Acesta va fi cofinanţat de Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială. 

Potrivit estimărilor experţilor, în prezent doar mai puţin de 10 procente din drumurile ţării sunt în stare satisfăcătoare. Circa 67% din drumurile naţionale şi 75% din drumurile locale se află într-o stare foarte proastă, deoarece în ultimii 15 ani pentru reconstrucţia lor s-a alocat foarte puţin. Începând cu anul 1991 şi până în prezent pierderile agenţilor economici din cauza stării proaste a drumurilor au constituit 1,8 mlrd. dolari SUA. De menţionat că de la începutul activităţii sale în Moldova BERD a investit peste 400 mil. euro în diferite sectoare ale economiei ţării şi a atras investiţii suplimentare în valoare de 320 mil. euro.