Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
16.03.2011

Poliţiştii au demascat un canal de organizare a migraţiunii ilegale a cetăţenilor în spaţiul Schengen

Potrivit MAI, la începutul anului curent, ofiţerii Centrului de combatere a traficului de persoane au intrat în posesia datelor operative, precum că pe teritoriul Republicii Moldova îşi desfăşoară activitatea infracţională o grupare interstatale, care organizează migraţiunea ilegală a cetăţenilor în spaţiul schengen, în baza actelor de identitate falsificate ale altor state, membre ale UE.

În scopul verificării informaţiei şi documentării eventualelor acţiuni criminale oamenii legii au iniţiat documentarea grupării la nivel interstatal prin intermediul BNC Interpol.

Urmare a acţiunilor, s-a stabilit, că membrii grupării au organizat o schemă de realizare a intenţiilor frauduloase şi au selectat itinerarul transportării migranţilor în următoarele circumstanţe: din Republica Moldova migranţii erau transportaţi în Ucraina în baza paşapoartelor naţionale, totodată deţinând asupra lor cărţi de identitate româneşti falsificate, camuflate în lucrurile personale a suspecţilor. Ajunşi în oraşul Odesa, migranţii erau transportaţi pe rute aeriene în Siria, sub pretextul turismului, iar de acolo, deja erau trimişi spre Italia, unde ajungând la punctele de trecere a frontierei de stat trebuiau să prezinte actele româneşti falsificate, pentru intrarea liberă în spaţiul schengen.

Astfel, fiind demascată schema frauduloasă de activitate a grupării, şi identificaţi membrii acesteia, a fost iniţiată cauza penală în baza art. 362/1 al. 3 Cod penal (organizarea migraţiunii ilegale de către o grupare criminală organizată).
Potrivit datelor acumulate, s-au stabilit, membrii grupării - trei moldoveni, doi bărbaţi de 30 şi 35 ani şi o femeie de 37 ani.
De asemenea, s-a scos la iveală faptul că la sfârşitul anului 2010 suspecţii, sub acelaşi scenariu au organizat migraţiunea ilegală spre Italia la trei cetăţeni moldoveni, urmărind scopul obţinerii a câte 3000 euro de la fiecare.

Dar ghinion, în aeroportul „Fiumicino" din oraşul Roma, Italia, în timpul trecerii controlului de frontieră migranţii au fost stopaţi de colaboratorii organelor de drept ai Italiei, după ce au prezentat acte de identitate româneşti falsificate.
Fiind documentaţi asupra cazului, potrivit legislaţiei Italiei, migranţii au fost reîntorşi în oraşul Damask, Siria unde au fost repartizaţi într-un izolator de detenţie provizorie.

Urmare a conlucrării cu organele de drept ale Siriei prin intermediul BNC Interpol, s-a reuşit urgentarea procedurii de reîntoarcere a migranţilor în R. Moldova, iar 2 membrii ai grupării au fost audiaţi în calitate de bănuiţi.

În continuare CCTP efectuează un complex de măsuri operative şi de urmărire penală în vederea asigurării probatorii a cazului, stabilirea tuturor complicilor şi atragerea lor la răspundere penală.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus