Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
16.03.2011

Judecătorii au admis parţial acţiunea civilă a Procuraturii Generale în dosarul „Constructorul”

Curtea de Apel Economică a admis parţial cererea de chemare în judecată, înaintată de Procuratura Generală în interesele statului şi a dispus încasarea din contul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova în contul Ministerului Afacerilor Interne a sumei de 345 738 lei.

Secţia judiciar-civilă şi contencios administrativ din cadrul Procuraturii Generale menţionează că în februarie 2010, procurorii au înaintat în Curtea de Apel Economică o cerere prin care au solicitat încasarea din contul PCRM în contul MAI a sumei de 829,9 mii lei pentru locaţiunea imobilului din str. Zelinschi15, blocul 3 şi utilizării automobilului de model RAF-2203.  
Amintim că, în baza concluziilor rezultate din Raportului de audit al Curţii de Conturi care a vizat activitatea financiara şi de administrare a Ministerului Afacerilor Interne pe parcursul anilor 2002-2009, Procuratura Generală a constatat încălcări grave ale legislaţiei la folosirea banilor publici de către fosta conducere a MAI.

Procurorii au constatat că, în perioada 2004-2008, fosta conducere a MAI, sub pretextul necesităţilor de serviciu a subdiviziunii menţionate, a încheiat cu Î.S. „Constructorul" şase contracte de locaţiune a unor încăperi nelocuibile din str.Zelinschi 15, blocul 3, mun.Chişinău, cu suprafaţa 220 m.p. Verificările efectuate au stabilit că, din anul 2001 pînă la 01.10.2009, aceste încăperi au fost ocupate şi utilizate de Comitetul raional Botanica al PCRM, iar plata pentru locaţiune a fost achitată de MAI. În rezultatul acestor acţiuni, bugetului public a fost prejudiciat în sumă de 502,7 mii lei. Aceşti bani, potrivit procurorilor, au fost achitaţi de MAI pentru arenda încăperilor nominalizate şi plata serviciilor comunale.
Analogic, în perioada 2005-2009 (9 luni), Fracţiunea parlamentară a PCRM, ilegal a utilizat automobilul de model RAF-2203, aflat la balanţa MAI, cheltuielile de exploatare, întreţinere şi reparaţie a automobilului menţionat în sumă de 326,2 mii lei, la fel fiind suportate de MAI.

În baza acestor constatări, la 18 februarie 2010 Procuratura Generală a dispus pornirea urmăririi penale în baza art.327 alin.(2) lit.c) Cod penal - abuzul de serviciu comis de către persoane cu funcţii de răspundere din cadrul MAI. Tot atunci Procuratura Generală a înaintat la Curtea de Apel Economică şi cererea de chemare în judecată, privind încasarea din contul PCRM în contul MAI a prestaţiei efectuate în favoarea partidului în valoare de 829,9 mii lei.

Procurorii au întemeiat acţiunea civilă prin prisma prevederilor ce reglementează îmbogăţirea fără justă cauză şi anume realizarea unor economii din contul altei persoane. 

Procurorii se vor expune asupra legalităţii hotărârii Curţii de Apel Economică după redactarea integrală a părţii motivate a acesteia.  

În data de 10 mai 2010, Procuratura Anticorupţie a remis în judecată cauza penală în care fostul ministru al afacerilor interne Gheorghe Papuc este învinuit în acest dosar de abuz în serviciu. Actualmente dosarul se află pe rol la Judecătoria sect. Centru, informează Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus