Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.03.2011

Marian Lupu a avut o întrevedere cu Preşedintele Consiliului European, la Bruxelles

Marian Lupu a avut o întrevedere cu Preşedintele Consiliului European, la Bruxelles

Preşedintele Parlamentului Marian Lupu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova şi membrii delegaţiei parlamentare aflaţi în vizită oficială la Bruxelles, au avut astăzi o întrevedere cu Herman Van Rompuy, Preşedinte al Consiliului European.

În cadrul acestei importante întrevederi s-a făcut o trecere în revistă a agendei politice a actualei conduceri a Republicii Moldova cu perspectiva integrării europene a ţării. Pentru Republica Moldova este deosebit de importantă avansarea in negocierile asupra Acordului de Asociere RM - UE. Marian Lupu a menţionat că actualmente se depun eforturi pentru realizarea Programului Naţional de implementare a Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni.

In agenda relaţiilor RM - UE se înscrie şi implementarea Planului de Acţiuni privind realizarea Recomandărilor-cheie ale Comisiei Europene pentru instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat si Cuprinzător cu UE (DCFTA).

Preşedintele Consiliului European a accentuat importanţa deosebită a găsirii unei soluţii pentru alegerea şefului statului şi asigurarea stabilităţii politice în Republica Moldova. Potrivit lui Herman Van Rompuy doar în condiţiile unui mandat al actualei guvernări pentru întreaga perioadă de patru ani este posibilă imlementarea reformelor şi realizarea agendei cu Uniunea Europeană. Preşedintele Consiliului European şi-a exprimat convingerea că clasa politică de la Chişinău are puterea şi inteligenţa de a depăşi situaţia creată.

„Avem un credit de credibilitate şi un pachet de asistenţă enormă din partea Uniunii Europene şi daca nu vom îndreptăţi această încredere, pe fundalul tragediei din Japonia şi a evenimentelor din Africa de Nord, riscăm să pierdem această şansă  oferită de UE", a declarat Preşedintele Marian Lupu, după întrevedere.

Colegii de la Bruxelles urmăresc îndeaproape evenimentele din Chişinău şi depinde de maturitatea clasei politice, de capacitatea noastră de a pune interesele ţării mai presus decît cele de partid, a mai spus Marian Lupu.

În cadrul întrevederii a fost abordată şi participarea UE la procesul de negocieri în formatul 5+2 în problema transnistreană. Marian Lupu a subliniat importanţa dialodului Bruxelles - Moscova, Bruxelles - Chişinău pentru continuarea procesului de negocieri.

În dimineaţa zilei de astăzi Preşedintele Marian Lupu a avut o întrevedere şi cu Helga Schmid, Secretar General Adjunct al Serviciului European pentru Acţiune Externă, relatează Serviciul de presă al Legislatiului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus