Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.03.2011

Decrete prezidenţiale

Preşedintele interimar al Republicii Moldova Marian Lupu a semnat decretul privind iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Republica Moldova, România şi Ucraina cu privire la punctele de joncţiune ale frontierelor de stat ale Republicii Moldova, României şi Ucrainei, informează Serviciul de presă al Parlamentului. Marian Lupu a mai semnat cinci decrete de promulgare a unor legi adoptate de Parlament.

De asemenea, președintele interimar a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru completarea articolului II din Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte.

Potrivit completărilor adoptate în Parlament, cetăţenilor Republicii Moldova, aflaţi peste hotare, li se vor elibera paşapoarte ce nu conţin date biometrice, până pe 31 decembrie 2011, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova. Această modificare legislativă ţine cont de angajamentul Republicii Moldova de a scoate din circulaţie paşapoartele non-biometrice, în contextul planului de acţiuni de liberalizare a regimului de circulaţie a cetăţenilor noştri în spaţiul Schengen.

Marian Lupu a mai semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea articolului 46 din Legea învăţământului.

Potrivit modificărilor operate, studenţii la ciclul licenţă, studenţii la ciclul masterat şi studenţii la ciclul doctorat vor fi reprezentaţi în senatul universitar, consiliul facultăţii, consiliul de administraţie al instituţiei de învăţământ în proporţie de nu mai puţin de 1/5, dar nu mai mult de 1/4 din numărul membrilor acestora. Norma anterioară nu prevedea cota minimă garantată de reprezentare a studenţilor în structurile de conducere ale instituţiilor de învăţământ, aceasta rămânând la discreţia administraţiei instituţiei.

Un alt decret semnat de președintele Marian Lupu este cel privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Estonia privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.

Respectivul acord stabileşte principiile juridice de bază menite să consolideze relaţiile de prietenie dintre cele două state, să extindă dezvoltarea colaborării comercial-economice, precum şi să încurajeze şi să creeze condiţii favorabile pentru investiţiile persoanelor fizice şi juridice unui stat pe teritoriul celuilalt stat.

Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Estonia privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor a fost semnat la Talinn la 18 iunie 2010.

Marian Lupu a mai semnat decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Statutului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă (IRENA).

Agenţia Internaţională pentru Energie Regenerabilă reprezintă o instituţie continentală scopul căreia constă în promovarea utilizării celor mai eficiente tehnologii energetice, viabile din punct de vedere economic şi nepoluante; încurajarea finanţării investiţiilor în domeniul eficienţei energetice; reducerea impactului asupra mediului şi acordarea consultanţei pentru membrii săi, peste 60 de state, în domeniul promovării energiei regenerabile.

Statutul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă a fost semnat la Bonn la 26 ianuarie 2009.

De asemenea, președintele interimar a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea articolului 53 din Legea asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne.

În urma modificărilor adoptate în Parlament, vor fi excluse alineatele (2) şi (3) ale art. 53 din Legea menţionată, care reglementau plata pensiei în caz de câştig sau alt venit şi stabileau plata parţială (50%) sau suspendarea pensiei în cazurile de prelungire a termenului de aflare în serviciu peste limita de vârstă sau de reîncadrare în serviciu a persoanelor pensionate până la atingerea limitei de vârstă. Prin urmare, potrivit noilor prevederi legislative, este recunoscut dreptul persoanelor reîncadrate în serviciul militar sau special, sau a celor rămase în serviciu peste limita de vârstă, de a primi integral pensia stabilită. 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus