Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
11.03.2011

Urmărirea penală în cazul spălării a 300 000 dolari, furaţi de la cetăţenii SUA, a ajuns pe masa procurorilor

Potrivit CCCEC, cauza penală, pornită în septembrie 2010 în privinţa unui grup de persoane pe faptul spălării de bani în proporţii deosebit de mari, a fost transmisă azi, 11 martie 2011, procurorilor cu propunerea de întocmire a rechizitoriului şi remitere în judecată. În acest dosar figurează cinci persoane, învinuite de comiterea unui şir de fraude informatice, în urma cărora sute de cetăţeni ai SUA au fost deposedaţi de bani.

Amintim că serviciile specializate ale Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei au deconspirat funcţionarea unei scheme de spălare de bani estimată la circa 200 000 000 dolari, bani extraşi din fondurile unor cetăţeni sau persoane juridice din SUA.

Imediat ce a intrat în posesia acestei informaţii, Centrul a anunţat FBI din Statele Unite. Potrivit investigaţiilor Centrului, specialişti în tehnologii informaţionale, care făceau parte din grupul criminal, au creat o plasă virtuală în care se opreau banii din plăţile on-line, care ulterior erau transferaţi pe conturi în una din băncile din Republica Moldova. Banii ajungeau prin intermediul "Western Union" şi "Money Gram". După ce se confirma transferul la unul din casierii băncii, curierii se prezentau la bancă şi ridicau sumele depuse în conturi, după care lichidităţile erau transmise organizatorului.

La 28 octombrie, în urma unei operaţiuni complexe au fost reţinuţi mai mulţi membri ai grupării, între care capul reţelei. În timpul percheziţiilor au fost ridicate calculatoare, unde se conţinea informaţia ce ţinea de activitatea lor ilicită, inclusiv date ale persoanelor fizice din R. Moldova, pe numele cărora erau transferate mijloacele băneşti, numărul transferurilor şi sumele de bani. În total, Centrul a efectuat peste 30 de percheziţii la domicliile reţinuţilor, de unde au ridicat în jur de 313 382 dolari, o armă de foc şi 2 maşini de lux.

Actualmente învinuiţii se află în izolatorul de detenţie preventivă a CCCEC. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă o pedeapsă sub formă de detenţie pe un termen de pînă la 10 ani. Totodată, o parte din materialele dosarului au fost disjunse într-o procedură separată în privinţa altor figuranţi. Amintim că, în iunie 2010 Serviciul prevenire şi combaterea spălării banilor a reţinut o altă grupare internaţională suspectată de spălare de bani - caz pe care déjà a fost emisă o sentinţă de condamnare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus