Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.03.2011

Joseph Biden şi Vlad Filat au ţinut astăzi cîte un discurs în faţa miilor de cetăţeni adunaţi în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet

Joseph Biden şi Vlad Filat au ţinut astăzi cîte un discurs în faţa miilor de cetăţeni adunaţi în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden şi Prim-ministrul Republicii Moldova Vlad Filat au ţinut astăzi cîte un discurs în faţa miilor de cetăţeni adunaţi în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet.

Joseph Biden a salutat cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în scuarul Teatrului de Operă şi Balet, dar şi pe toţi cei care nu au reuşit să ajungă la eveniment. Oficialul a  spus că a venit în Republica Moldova pentru a felicita cetăţenii moldoveni cu succesele înregistrate în ultima perioadă, dar şi cu 20 de ani de la obţinerea independenţei. Vicepreşedintele a precizat că reformele demarate de autorităţile de la Chişinău şi succesele obţinute sînt un mesaj puternic pentru milioane de oameni.

Oficialul a spus că a venit în Moldova de la Moscova,  unde a discutat cu oficialii despre lupta cu corupţia, stabilirea unui sistem judiciar de încredere. Joseph BIDEN a precizat că relaţia cu Federaţia Rusă a fost refăcută în ultimii doi, fapt ce a adus mai multe beneficii nu doar cetăţenilor din cele două ţări, ci tuturor locuitorilor din regiune.

Vicepreşedintele SUA a menţionat că SUA susţin statele care doresc să devină democratice pentru ca cetăţenii să beneficieze de drepturi şi libertăţi.

„Preşedintele Barack Obama şi eu, dar şi întreg poporul american, am urmărit evoluţiile din ţara dvs. şi am sărbătorit succesele obţinute. Sîntem ferm decişi să vă ajutăm în continuare şi susţinem angajamentele dvs. faţă de reformele lansate", a spus oficialul.

Joseph Biden s-a referit şi la conflictul transnistrean, precizînd că SUA susţine integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova. Oficialul a specificat că viitorul cetăţenilor din stînga Nistrului este în cadrul Republicii Moldova şi, respectiv, în Comunitatea Europeană.

Vicepreşedintele a precizat că procesul de transformare a unui stat de obicei este unul de durată, iar procesul de implementare a reformelor - dificil, mai ales cînd rata şomajului este mare, iar preţurile cresc.

„Oamenii peste tot în lume, inclusiv în SUA, îşi fac griji pentru lipsa locurilor de muncă şi preţurile mari, dar dacă reformele vor continua, tot mai multe investiţii vor veni şi, respectiv, vor fi create noi locuri de muncă. Vă promit că, dacă veţi continua acest proces de reformare, SUA vă va fi alături", a spus Joseph BIDEN.

Vicepreşedintele a menţionat că ţara sa a decis să acorde Republicii Moldova 262 milioane dolari SUA pentru infrastructură şi agricultură.

Oficialul a spus că Republica Moldova a oferit Statelor Unite ale Americii personalităţi marcante, care au rădăcini în ţara noastră: Emanuel Rahm, primar de Chicago, şi Natalie Portman, actriţă, deţinătoare a premiului „Oscar".

„O Moldovă de succes va fi şi în beneficiul SUA. Sînteţi o ţară mică, dar abordaţi probleme mari. Eu cred în Dumneavoastră şi în liderii ţării Dumneavoastră. Viitorul frumos este în mîinile voastre. Dumnezeu să binecuvînteze America, Dumnezeu să binecuvînteze Moldova", a spus la final Joseph Biden, dînd asigurări că va mai veni în Republica Moldova.

În alocuţiunea sa, Prim-ministrul Vlad Filat a salutat călduros, în numele cetăţenilor Republicii Moldova, prezenţa lui Joseph Biden la Chişinău, menţionînd că această zi este una cu adevărat istorică pentru Republica Moldova.

„Şi nu spun acest lucru doar pentru că este prima dată cînd un Vicepreşedinte al Statelor Unite ale Americii vine în ţara noastră, ci şi pentru că această vizită vine să confirme transformările pozitive care au avut loc în Republica Moldova", a precizat Premierul.

Vlad Filat a spus că, dincolo de simbolismul pe care vizita domnului Vicepreşedinte Joseph Biden îl are pentru relaţiile moldo-americane, acest eveniment are şi semnificaţia unui gest de profundă solidaritate, care intervine într-un moment de redefinire a destinului ţării noastre.

„Ştim cu toţii că Republica Moldova traversează o perioadă de tranziţie, care presupune sacrificii, dar la finalul căreia ne aşteaptă un viitor mai bun pentru cetăţenii noştri. Nu vom reuşi să modernizăm Moldova fără sprijinul poporului şi al partenerilor externi. Iar prezenţa domnului Vicepreşedinte Joseph BIDEN astăzi, la Chişinău, vine să confirme că Republica Moldova este sprijinită la cel mai înalt nivel", a menţionat Prim-ministrul.

Premierul a spus că în ultimele 16 luni relaţiile dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii au cunoscut o evoluţie pozitivă,  extrem de dinamică, precizînd că proiectele de reabilitare a infrastructurii drumurilor, de ameliorare a sistemelor de irigare, finanţate prin intermediul granturilor acordate pe linia Corporaţiei Provocările Mileniumului, sînt printre cele mai vizibile proiecte americane de asistenţă în ţara noastră.

„Dinamizarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii a fost posibilă datorită valorilor comune pe care le împărtăşesc ţările noastre: democraţie, libertate, respectarea drepturilor omului. Dar mai este ceva care ne apropie, solidaritatea. Şi profit de acest prilej pentru a mulţumi încă o dată poporului american pentru solidaritatea de care a dat dovadă în vara anului trecut, cînd ţara noastră a fost greu încercată de inundaţii", a spus Vlad Filat.

Prim-ministrul a menţionat că Republica Moldova îşi doreşte un viitor european, bazat pe principii şi valori solide, cum ar fi: libertate, democraţie, garantarea drepturilor omului.

„În această perioadă de transformări politice, economice şi sociale ne străduim să preluăm experienţa statelor în care valorile democraţiei au triumfat. În acest proces mizăm mult pe sprijinul Statelor Unite, ale căror model de dezvoltare democratică, alături de cel al statelor membre ale Uniunii Europene, reprezintă o sursă de continuă inspiraţie pentru noi", a declarat Premierul.

Vlad Filat a menţionat că reintegrarea teritorială şi exercitarea suveranităţii pe întreg teritoriul naţional este un alt obiectiv pe care îl urmărim cu fermitate.

„Noi apreciem foarte mult faptul că, în pofida diferenţei uriaşe existente între ţările noastre în ce priveşte dimensiunea teritorială, puterea militară sau economică, Statele Unite ale Americii au tratat întotdeauna Republica Moldova cu respect şi pe picior de egalitate şi ne-au sprijinit în clipele mai dificile în procesul de consolidare a independenţei şi suveranităţii noastre. O astfel de abordare este respectată de statele mici, îndeosebi din regiunea noastră, regiune care are nevoie de implicarea activă şi de menţinerea rolului de lider al Statelor Unite în soluţionarea problemelor moştenite dintr-un  trecut nedemocratic şi opresiv", a spus Premierul.

Vlad Filat a menţionat că Republica Moldova poate juca un rol pozitiv în asigurarea stabilităţii în regiune şi că se depun eforturi pentru consolidarea instrumentelor democratice, care să facă din ţara noastră un model de succes.

„Închei prin a-i mulţumi încă o dată domnului Vicepreşedinte BIDEN pentru vizita pe care o efectuează în ţara noastră şi prin a-l asigura ca Republica Moldova va rămîne un partener consecvent al Statelor Unite ale Americii în eforturile de consolidare a relaţiilor transatlantice şi de promovare a valorilor democraţiei în lume", a mai declarat Prim-ministrul.

La eveniment au participat soţia Vicepreşedintelui SUA, Jill Biden cu nepoţica Finnegan, precum şi soţia Prim-ministrului, Sanda Filat cu fiica Iustina, informează Serviciul de presă al Executivului.     

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus