Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.03.2011

Prim-ministrului Republicii Polone vine în perioada 29-31 martie la Chişinău

Potrivit MAEIE, în perioada 7-8 martie curent, Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman a efectuat o vizită de lucru la Varşovia, Polonia. Scopul consultărilor politice bilaterale moldo-poloneze au avut drept obiectiv coordonarea priorităţilor dialogului RM-UE pe parcursul Preşedinţiei poloneze la Consiliul Uniunii Europene pe parcursul celei de-a doua jumătăţi a anului 2011, precum şi identificarea noilor iniţiative de cooperare pe plan bilateral.

Astfel, în cadrul întrevederii cu Mikołaj Dowgielewicz, Secretar de Stat al Afacerilor Externe părţile au realizat un schimb de opinii cu privire la ultimele evoluţii privind negocierea Acordului de Asociere UE-RM, implementarea condiţionalităţilor Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, precum şi lansarea negocierilor privind crearea Zonei de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător. În acest context, diplomatul polonez a reiterat susţinerea deplină a Poloniei reformelor şi angajamentelor asumate de Republica Moldova în parcursul său de integrare europeană. În ceea ce priveşte Parteneriatul Estic, ambele părţi au vorbit despre necesitatea unei abordări diferenţiate şi bazate pe performanţele individuale ale fiecărei ţări. De asemenea, luînd în considerare organizarea Summit-ului Parteneriatului Estic pe parcursul Preşedinţiei poloneze, dl Dowgielewicz a încurajat continuarea înregistrării progreselor şi avansării pe calea de integrare europeană, demonstrînd că Moldova este o adevărată istorie de succes al acestui proiect al Politicii Europene de Vecinătate.

Discuţia cu Henryk Litwin, Subsecretar de Stat al MAE, a oferit posibilitatea abordării în detaliu a raporturilor moldo-poloneze, în special, în contextul vizitei Prim-ministrului Republicii Polone, Donald Tusk, precum şi desfăşurării Forului Moldova-Uniunea Europeană în perioada 29-31 martie, la Chişinău. Totodată, în cadrul întrevederii s-a convenit asupra convocării, pe parcursul lunii aprilie curent, la Chişinău, a reuniunii Comisiei mixte de colaborare comercial-economică, iar în a doua jumătate a lunii mai, la Varşovia - a celei de-a treia reuniuni a Forului moldo-polonez de integrare europeană.

În acest context, părţile au apreciat intensitatea dialogului bilateral înregistrată pe parcursul anului trecut, care poate fi considerată drept una extrem de eficientă pentru relaţiile bilaterale moldo-poloneze în diverse domenii. Andrzej Halicki, Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Seimului polonez, a remarcat importanţa dimensiunii parlamentare de colaborare dintre ţările noastre, reiterînd interesul pentru instituţionalizarea relaţiilor de parteneriat cu colegii din ţara noastră şi confirmînd susţinerea parlamentarilor polonezi pentru procesele de reforme din Moldova.

Directorul executiv al Secretariatului Permanent al Comunităţii Democraţiilor, profesorul Bronislaw Misztal, la fel ca şi Marcin Zaborowski, Directorul Institutului Polonez pentru Relaţii Internaţionale, au subliniat disponibilitatea deplină de a susţine societatea civilă din Moldova în promovarea democraţiei, dar şi în pregătirea şi instruirea cadrelor, în promovarea reformelor şi aspiraţiilor de integrare europeană a RM, îndeosebi în contextul marcării celor 20 de ani de Independenţă a ţării noastre.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus