Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.03.2011

Lupu va iniţia un proiect de lege pentru scoaterea R. Moldova de sub monitorizarea CoE

Lupu va iniţia un proiect de lege pentru scoaterea R. Moldova de sub monitorizarea CoE

În cadrul primei vizite oficiale la Strasbourg Preşedintele Parlamentului Marian Lupu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova şi membrii delegaţiei parlamentare au avut astăzi întrevederi cu Thorbjørn Jagland, Secretar General al Consiliului Europei, Gianni  Buquicchio, Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Jean Louis Laurens, Director General pentru Democraţie şi Afaceri Politice al Consiliului Europei, şi alţi oficiali europeni.

În cadrul întrevederilor au fost abordate mai multe subiecte ce ţin de relaţiile între Republica Moldova şi Consiliul Europei, inclusiv situaţia politică din Republica Moldova.

Preşedintele Marian Lupu a menţionat că înalţii oficiali ai Consiliului Europei au fost unanimi în ideea că Republica Moldova are nevoie de un parlament şi guvern în actuala formulă pentru cel puţin 4 ani, astfel încât să fie promovate reformele necesare.   „De acest fapt depinde şi trecerea Moldovei de la faza de monitorizare la cea de post-monitorizare", a spus Marian Lupu.
Preşedintele Marian Lupu a precizat că va iniţia un proiect de lege cu un program de acţiuni ce trebuie întreprinse în acest sens, care să fie aprobat de Parlamentul Republicii Moldova.

Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a declarat că alegerea preşedintelui republicii este un moment crucial pentru continuarea reformelor în ţara noastră şi pentru trecerea Republicii Moldova la etapa de post-monitorizare din partea Consiliului Europei.

Gianni Buquicchio şi ceilalţi reprezentanţi ai Consiliului Europei au adresat partidelor politice din Moldova îndemnul de a ajunge la un consens în vederea votării preşedintelui ţării. Potrivit Preşedintelui Comisiei de la Veneţia, reforma judiciară este sarcina principală pentru a depăşi etapa de monitorizare. „Suntem gata să acordăm în continuare asistenţă Moldovei în acest sens. Şi, desigur, este foarte importantă ieşirea din impasul politic şi alegerea preşedintelui republicii pentru a se putea concentra asupra problemelor cu care se confruntă societatea moldovenească. Sper că toate forţele politice din ţară sunt capabile să se conducă de interesul întregii ţări", a spus Gianni Buquicchio.

Delegaţia moldoveană a mai avut întâlniri cu Thomas Hammarberg, Comisar pentru Drepturile Omului a Consiliului Europei, şi Raphaël Alomar, Guvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus