Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.03.2011

Veaceslav Ioniţă, ales preşedinte al Comisiei Centrale de Control a declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate

La 28 februarie 2011 s-a convocat în prima sa şedinţă noua componenţă a Comisiei Centrale de Control a declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate. În cadrul şedinţei a fost ales în calitate de preşedinte Veaceslav Ioniţă, preşedinte al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe.

Comisia a audiat un raport privind depunerea declaraţiilor pe venituri şi proprietate de către demnitarii de stat, judecători, procurori, funcţionari publici şi unele persoane cu funcţii de conducere.

Comisia a constat că până în prezent au fost înregistrate 1879 de declaraţii. Cele mai mari restanţe la acest capitol le au conducătorii administraţiei publice locale. Din numărul de 963 de primari şi conducători raionali doar 545 au prezentat declaraţiile pe venituri. Nu au depus declaraţiile respective mai mulţi judecători.

Spre regret, şi circa 30 de deputaţi din fostul şi actualul Parlament de asemenea nu au făcut încă acest lucru.
Din actuala componenţă a Guvernului nimeni nu are restanţe la acest capitol, iar din ex-membrii fostului Cabinet de Miniştri au depus declaraţii doar ministrul Educaţiei şi ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Pentru a evita aplicarea sancţiunilor administrative Comisia atenţionează persoanele cu funcţii de conducere să depună aceste declaraţii în regim de urgenţă.

Membrii comisiei au decis să solicite suplimentar declaraţii pe venituri şi de la viceminiştri, care, potrivit legislaţiei, nu au avut această obligaţie.

Concomitent comisia a iniţiat modificarea legislaţiei prin care să fie incluşi în lista persoanelor obligate să depună declaraţii pe venituri conducătorii agenţiilor subordonate Parlamentului.

În conformitate cu Legea privind declararea şi controlul veniturilor şi proprietăţii demnitarilor de stat, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţii de răspundere din 2002, în componenţa Comisiei Centrale de Control a declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate sunt numiţi 9 membri - a câte trei din partea Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului, informează Serviciul de presă al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus