Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.02.2011

Misiunea UE şi serviciile de securitate ale Moldovei şi Ucrainei evaluaează progresele la cea de-a patra întrunire Trilaterală

Potrivit SIS, la 23 februarie curent, oraşul Odesa a găzduit cea de-a IV-a întrunire Trilaterală a Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina şi a Serviciilor de Securitate din Moldova şi Ucraina. Părţile au fost reprezentate de către şeful Misiunii EUBAM, Udo Burkholder, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Gheorghe Mihai şi şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Valerii Horoşkovschii.

Evaluînd gradul de cooperare trilaterală în contextul Declaraţiei comune semnate la prima întrunire între SIS, SSU şi EUBAM în decembrie 2006, părţile au evidenţiat rezultate pozitive atinse pe principalele direcţii de colaborare, precum schimbul de informaţii, desfăşurarea investigaţiilor comune şi a operaţiunilor coordonate în vederea sporirii eforturilor de stabilizare a situaţiei la hotar, combaterii crimei organizate transfrontaliere, traficului ilicit de fiinţe umane, armament, droguri şi ţigări, migraţia ilegală.

Oficialii au apreciat coordonarea eficientă din partea EUBAM a activităţii grupurilor de lucru, specializate în combaterea fenomenelor migraţiei ilegale, contrabandă şi traficului de fiinţe umane, accentuînd importanţa dezvoltării mecanismului care asigură schimbul de informaţii între serviciile de securitate ale Republicii Moldova şi Ucrainei în vederea diminuării pericolelor de securitate la frontiera moldo-ucraineană.

Drept una de succes a fost calificată Operaţiunea Comună de Control a Frontierei (OCCF) TYRA 2010. Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova şi Serviciul de Securitate al Ucrainei, împreună cu alte agenţii, au jucat un rol important în planificarea, implementarea şi evaluarea operaţiunii, care a culminat cu sechestrarea bunurilor traficate în valoare de 35000 EURO. Participanţii la reuniune s-au pronunţat pentru extinderea ariei de cooperare pe viitor,  iar în calitate de element pivotal al colaborării trilaterale continue a fost propusă efectuarea următoarei OCCF în anul 2011.

Referindu-se la colaborarea pe segmentul transfrontalier între serviciile speciale ale Republicii Moldova şi Ucraina, domnul Udo Burkholder, şeful Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina, a menţionat că „abordarea criminalităţii transfrontaliere rămîne a fi o răspundere colectivă, pe care o putem realiza doar împreună, în spiritul parteneriatului - una din valorile fundamentale a EUBAM. Experienţa de lucru pozitivă cu serviciile de securitate a Moldovei şi Ucrainei, precum şi colaborarea cu serviciile vamale şi grăniceri din Moldova şi Ucraina, alte organe de stat din ambele ţări, este esenţială pentru activitatea şi progresul nostru" - a subliniat dl. Burkholder.

La rîndul său, Gheorghe Mihai, directorul SIS, a accentuat necesitatea participării în comun, în mod prioritar, la anticiparea materializării riscurilor de securitate, menţionînd că Misiunea EUBAM  a contribuit la atingerea rezultatelor concrete în domeniul asigurării securităţii regionale. Directorul SIS a subliniat importanţa aprofundării colaborării, perfecţionării procesului schimbului de informaţii şi continuării implementării metodologilor de analiză a riscurilor pentru a spori gradul de transparenţă a fluxurilor de import şi export. Totodată, s-a accentuat necesitatea aplicării unei evaluări complexe în scopul prognozării ameninţărilor potenţiale, precum şi a modului de abordare per ansamblu în vederea diminuării  pericolelor de securitate la frontieră.

În context, Valerii Horoşkovschii, şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, a specificat că întrunirea trilaterală a demonstrat solidaritatea priorităţilor în activitatea organelor de ocrotire a legii şi a serviciilor de securitate din Ucraina, Moldova şi Uniunea Europeană, care sunt îndreptate spre consolidarea securităţii la nivel naţional, regional şi european.

De menţionat că în cadrul reuniunii dl. Gheorghe Mihai, directorul SIS, a avut o întrevedere bilaterală cu dl. Valerii Horoşkovschii, şeful SSU, în cadrul  căreia a fost efectuat un schimb de opinii pe probleme de interes comun cu privire la intensificarea şi diversificarea cooperării în scopul asigurării securităţii Republicii Moldova şi Ucraina.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus