Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.02.2011

BERD oferă BCR Chișinău un împrumut de 7 milioane Euro pentru creditarea companiilor din Moldova ce investesc în eficienţa energetică

BERD oferă BCR Chișinău un împrumut de 7 milioane Euro pentru creditarea companiilor din Moldova ce investesc în eficienţa energetică

BERD oferă BCR Chișinău un împrumut de 7 milioane € pentru creditarea companiilor din Moldova ce investesc în eficienţa energetică. Împrumutul este parte a Programului BERD Facilitatea de Finanţare în Domeniul Eficienţei Energetice Durabile din Moldova (MoSEFF) în valoare de 20 milioane €, şi va permite BCR Chisinau să ofere companiilor private din Moldova împrumuturi de până la 2 milioane €.

BCR Chisinau este bancă comercială din Republica Moldova, deţinută integral de BCR România, parte a Erste Group din Viena.

Creditul oferit de BERD va fi utilizat pentru finanţarea investiţiilor în energia durabilă de către companii private din Moldova, cum ar fi, de exemplu, înlocuirea echipamentului de producţie şi de încălzire învechite, reabilitarea şi înlocuirea cazanelor, instalarea contoarelor, izolație termică, şi renovarea sistemelor de distribuţie a energie electrice şi termice, proiecte de energie solară, biomasa şi biogaz.

Sub-debitorii investiţiilor în eficienţa energetică vor beneficia de plăţi de stimulare acordate de către Uniunea Europeană de până la 10-20 la sută din sub-împrumut, la finalizarea cu succes a sub-proiectelor respective. Suma de stimulare va depinde de tehnologia şi economiile de energie obţinute ca rezultat al proiectului.

În plus, întreprinderile vor beneficia de asistenţă tehnică gratuită la evaluarea potenţialului de economisire a energiei şi implementarea proiectului.

"Promovarea eficienţei energetice este una dintre priorităţile BERD în regiune. Acest lucru este valabil mai ales în Moldova, o ţară care este aproape în întregime dependentă de energia importată. Proiectul va ajuta companiile moldoveneşti să reducă consumul de energie şi pentru a îmbunătăţi eficienţa globală, care, la rândul său, va contribui la competitivitatea lor," a declarat Nick Tesseyman, Director BERD pentru Instituţii Financiare.
"Suntem onoraţi de calitatea de partener al BERD în susţinerea companiilor mici şi mijlocii dîn Republica Moldova prin finanţarea lor pentru dezvoltarea eficienţei energetice. Astfel de investiţii vor ajuta companiile să reducă costurile şi să devină mai ecologice," a declarat Sorin Andrei, preşedintele executiv al BCR Chișinău.

"BCR România are o lungă şi remarcabilă cooperare cu BERD, dar această primă tranzacţie cu BCR Chisinau are o semnificaţie specială pentru noi," a declarat Dominic Bruynseels, Preşedintele Executiv al BCR România şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR Chisinau.

Anterior BERD a oferit facilităţi similare băncilor Moldova-Agroindbank şi Moldindconbank (ambele semnate la 24 iunie 2010).

Se estimează ca proiectele implementate în cadrul MoSEFF să genereze în total economii de energie de 22.000 MWh pe an şi o reducere anuală a emisiilor de CO2 de 6.600 tone anual, echivalentul a aproximativ 2.3 milioane de metri cubi de gaze importate.

Până în prezent, BERD s-a angajat cu mai mult de € 460 milioane în diverse sectoare ale economiei Republicii Moldova. Fondurile BERD au mobilizat investiţii suplimentare de peste 330 milioane €.

BCR Chişinău S.A. şi-a început activitatea în Republica Moldova ca bancă universală la data de 22 octombrie 1998, cu un capital social de 24 milioane lei, care a fost majorat pe parcursul anilor, ajungând în prezent până la 562.750.000 MDL. Reţeaua băncii cuprinde circa 5 puncte de vânzare şi 34 ATM-uri, care deservesc un portofoliu de peste 12,000 de clienţi persoane fizice şi juridice. Acţionar unic al BCR Chişinău S.A. este BCR, membră a Erste Group, Austria.

cuvinte-cheie: BERD | BCR Chișinău

Comentarii (0)

 

Related news

Sus