Trimite e-mail | Printeaza
Externe
18.02.2011

PE cere masuri urgente pentru combaterea manipularii preturilor la alimente

PE cere masuri urgente pentru combaterea manipularii preturilor la alimente

Deputatii europeni au adoptat joi o rezolutie prin care solicita masuri urgente pentru combaterea manipularii preturilor la alimente si asigurarea mentinerii productiei de alimente in UE, arata un comunicat al Parlamentului European. Ei atentioneaza asupra modalitatilor de gestionare a solului si a apei, pentru a evita pierderea terenurilor agricole, solicitand Comisiei sa monitorizeze punerea in aplicare a masurilor nationale de reducere a schimbarilor climatice.

Secete, inundatii, incendii si furtuni, de intensitate mult mai mare si mai frecvente decat in trecut, diminueaza capacitatea de productie agricola la nivel mondial, au reamintit deputatii.

Lupta impotriva speculatiilor

Deputatii au criticat speculatiile abuzive pe piata produselor alimentare, a materiilor prime agricole si a energiei, care, spun ei, pun in pericol securitatea alimentara. Pentru a combate manipularea preturilor agricole, deputatii solicita in textul rezolutiei ca G20 sa asigure convergenta normelor referitoare la produsele alimentare si cele agricole, implicand si tarile care nu fac parte din G20.

Totodata, deputatii solicita Comisiei sa evalueze posibilitatea ca Autoritatea europeana pentru valori mobiliare si piete (ESMA) sa aiba mai multe competente pentru a impiedica manipularile si abuzurile pe pietele de marfuri si sa se asigure ca folosirea instrumentelor derivate pe produse alimentare de baza este limitata cat de mult posibil la investitorii care au legaturi directe cu pietele agricole.

In plus, deputatii solicita guvernelor nationale "sa nu adopte masuri de restrictionare a exporturilor" deoarece acestea determina o mai mare nesiguranta si tulburari la nivelul pietelor mondiale, fiind astfel in masura sa provoace o crestere si mai mare a preturilor la nivel global.

Sprijinirea agricultorilor europeni si a celor din tarile in curs de dezvoltare

Potrivit textului adoptat, pentru garantarea securitatii alimentare in UE este necesara o politica agricola puternica. Deputatii atentioneaza asupra scaderii veniturilor agricultorilor, cauzata de costurile de productie tot mai mari necesare pentru respectarea standardelor in materie de securitate alimentara, de protectie a mediului, de bunastare a animalelor.

In opinia lor, este necesar ca acestea sa fie compensate, pentru ca UE sa aiba agricultori si activitati agricole si in viitor. Rolul instrumentelor de interventie pe piata, precum stocurile strategice, trebuie sa fie un element-cheie in cadrul viitoarei politici agricole comune, arata documentul adoptat de PE.

Deputatii mai cer cresterea ajutorului financiar alocat agriculturii din tarile in curs de dezvoltare, pentru a facilita introducerea unor tehnici durabile de productie. In plus, spun ei, proprietatea funciara trebuie promovata ca instrument de reducere a saraciei si de garantare a securitatii alimentare, scrie Euractiv.ro.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus