Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.02.2011

În martie vor demara lucrări de reabilitare a drumurilor naționale Chișinău - Soroca și Chișinău -Hâncești

În martie vor demara lucrări de reabilitare a drumurilor naționale Chișinău - Soroca și Chișinău -Hâncești

Administrația de Stat a Drumurilor  a semnat astăzi, 18 februarie 2011, trei contracte  pentru execuția lucrărilor de reabilitare a drumurilor naționale  M2 Chișinău - Soroca și R3 Chișinău - Hâncești. La eveniment a au fost prezenți, Anatol Șalaru, ministru a Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor(MTID), Boris Gherasim, viceministru și  Vitalie Panurco , manager -șef, Administrația de Stat a Drumurilor.

Primul și al doilea contract estimate la  circa 272 mln de lei  au fost încheiate cu reprezentanții consorțiului italian TOTO Construzioni Generali și Taddei care prevede execuția lucrărilor de reconstrucție  a drumului național Chișinău  - Soroca și anume circa 29  de km  pe sectoarele de drum pe traseul Chișinău - Peresecina și respeciv 17 km,  Presecina intersecție cu Soroca,  finanțarea din tranșa a doua a creditelor Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Băncii Europene de Investiții.

Cel de-al treilea contract  a fost semnat cu reprezentantul consorțiului portughez  Construcoes Gabriel AS Couto, Empresa de Construcoes  Amadio Carvalho SA și Rosas Construtores SA și vizează  reabilitarea  a  încă 8 km care este continuarea porțiunii de drum de pe traseul Chișinău -Hâncești finanțarea de circa 126 milioane de lei este asigurată de BEI.

Aceste contracte  fac parte din cadrul Programului din Sectorul Drumurilor elaborat cu sprijinul Băncii Mondiale și a altor donatori străini.

,,Pentru realizarea acestora Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare  și Banca Europeană de Investiții au oferit suport financiar sub formă de credite. Mijloacele creditelor urmează a fi utilizate pentru lucrările de reabilitare precum și pentru supravegherea tehnică și monitorizare a acestor lucrări,,  a menționat Boris Gherasim, viceministrul MTID.
Semnatarii s-au arătat mulțumiți de această colaborare și sunt convinși că rezultatele lucrărilor vor fi  peste așteptările șoferilor.

Anatol Șalaru a declarat că urmează să mai fie  organizate  asemenea licitații care se vor desfășura transparent ceea ce denota credibilitate pentru partenerii finanțatori. 

La finalul evenimentului, Vitalie Panurco a precizat că la licitație au participat 21 de companii străine dintre care 18 au fost calificate pentru depunerea ofertelor.

Toate cele trei contracte au fost atribuite acestor companii în urma desfășurării licitației competitive în conformitate cu directivele Băncii Mondiale în domeniul procurărilor.
Demararea lucrărilor este preconizată pentru mijlocul lunii martie a acestui an iar perioada de execuție este  de 18 luni.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus