Trimite e-mail | Printeaza
Externe
17.02.2011

Vicepreşedintele american Biden în Rusia, Finlanda şi Republica Moldova în martie

Vicepreşedintele american Joe Biden se va duce în Rusia, Finlanda şi Republica Moldova la începutul lunii martie, în plină relansare a relaţiilor dintre Washington şi Moscova, a anunţat Casa Albă miercuri într-un comunicat, citat de AP şi AFP.
Potrivit preşedinţiei Statelor Unite, Biden, însoţit de soţia sa Jill, va efectua această deplasare în săptămâna de la 7 martie.

Marţi, agenţiile de presă ruse au anunţat această vizită destinată să pregătească o eventuală deplasare a lui Barack Obama la Moscova.

Casa Albă a refuzat totuşi să confirme că o vizită a preşedintelui american este prevăzută în acest an.

Vizita precedentă în Rusia a preşedintelui Obama în iulie 2009 a marcat relansarea relaţiilor bilaterale după anii de răceală cu administraţia preşedintelui George W. Bush. Obama a căzut atunci de acord cu omologul său rus Dmitri Medvedev să reducă cu o treime arsenalele strategice ale celor două ţări.

Noul tratat ruso-american de dezarmare nucleară START, semnat la 8 aprilie 2010 la Praga de Medvedev şi Obama, a intrat în vigoare la 5 februarie după schimbul instrumentelor de ratificare între şefii diplomaţiei din cele două ţări.

La Washington, Casa Albă a subliniat miercuri că vizita lui Biden la Moscova are ca obiectiv "să aprofundeze relansarea relaţiilor americano-ruse, cu un accent pus pe modalităţile de a spori prosperitatea celor două ţări".

În Republica Moldova, vicepreşedintele american îşi va exprima sprijinul pentru reformele democratice şi politica prooccidentală a autorităţilor de la Chişinău.

Republica Moldova, situată între România şi Ucraina, este una dintre cele mai sărace ţări din Europa şi aspiră să se integreze în Uniunea Europeană, aminteşte AP.

Comunicatul Casei Albe adaugă că Biden se va consulta cu liderii finlandezi asupra priorităţilor comune.

Departamentul de Stat afirmă că sectorul high-tech finlandez este atractiv pentru investitorii americani, scrie Agerpres. 

cuvinte-cheie: Joe | Biden | SUA

Comentarii (0)

 

Related news

Sus