Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-02-16/producatorii-de-zahar-au-decis-sa-suspende-exporturile-pentru-a-preveni-o-criza-pe-piatza-19957.html
Data: Feb 16, 2011 (14:06)

Producătorii de zahar au decis să suspende exporturile pentru a preveni o criză pe piaţă

Consiliul pe filiera « Produsului de sfeclă de zahăr, zahăr şi produse procesate » s-a întrunit în sala de şedinţe a Minsiterului Agriculturii şi Industriei Alimentare unde a fost  pusă în discuţie situaţia privind asigurarea pieţei interne cu necesarul de zahăr. Producătorii de zahar au decis să suspende exporturile pentru a preveni o criză pe piaţă şi pentru a stopa creşterea în continuare a preţurilor la acest produs.

Potrivit MAIA, discuţiile au fost pe alocuri dure, pe alocuri prieteneşti, dar important este că s-a ajuns la această decizie, a declarat după şedinţă Vasile Bumacov, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare.  El a adăugat că intervenţia pe piaţă a statului prin măsuri administrative este ultima decizie la care ar dori să apeleze. "Avem zahăr destul pentru a acoperi consumul, dar pentru a preveni o criză consiliul a apelat la această decizie", a mai spus ministrul.

Managerul celei mai mari companii de producere a zahărului "Sudzucker Moldova", Alexandr Koss, a confirmat că există suficiente stocuri de zahăr "pentru a acoperi cererea de consum până la recolta nouă". "Este important faptul că va fi linişte pe piaţă şi nu exclud că preţurile la zahăr vor coborî", a mai menţionat Coss.

Creşterea preţurilor pe piaţă a fost provocată de scumpirea zahărului în ţările din regiune şi în general pe piaţa internaţională, a declarat Petru Guţuleac, director comercial al companiei Magt-Vest, care deţine două fabrici de zahăr.

În ultimele două luni, preţul pentru un kilogram de zahăr s-a majorat de la 11,5 lei la 15-16 lei. În anul 2010, producţia de zahăr a depăşit 100 mii tone, iar necesitatea de consum intern  constituie 65 mii de tone. Ambele companii au scos la export 28-29 de mii de tone. Problema a apărut din cauza preţurilor mai mari pe pieţele din Ucraina şi România, unde se importă o cantitate destul de mare de zahăr din Republica Moldova.