Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-02-14/lituania-a-numit-un-nou-atashat-militar-pentru-r-moldova-19926.html
Data: Feb 14, 2011 (20:36)

Lituania a numit un nou ataşat militar pentru R. Moldova

Sigitas Butkus este noul ataşat militar al Lituaniei în Republica Moldova. Diplomatul a fost prezentat, astăzi, ministrului Apărării, Vitalie Marinuţă, de către ambasadorul Lituaniei, Violeta Motulaite.

Ambasadorul Lituaniei a remarcat nivelul înalt al colaborării militare dintre cele două state şi a menţionat că ţara sa va susţine în continuare reforma în sectorul de apărare din Moldova.

„În pofida constrîngerilor financiare, Lituania a oferit Ministerului Apărării susţinere în domeniul învăţămîntului militar pentru că înţelegem cît de importante sînt investiţiile în resursele umane", a subliniat Violeta Motulaite.   „Ofiţerii Armatei Naţionale vor avea posibilitatea să frecventeze în continuare cursurile de studiere a limbii engleze şi cursurile de comandă şi stat major din Lituania pentru că toate ofertele vor fi reînnoite şi în anul 2011".

Noul ataşat militar al Lituaniei în R. Moldova are reşedinţa în Kiev şi exercită concomitent funcţia de ataşat militar al Lituaniei în Ucraina şi România. Colonelul Sigitas Butkus are 47 de ani şi a preluat funcţia de ataşat militar de la locotenent-colonelul Darius Aukscionis. De menţionat că la începutul acestui an, ambasada Lituaniei în R. Moldova a predat Bulgariei funcţia de ambasadă de contact NATO pentru R. Moldova, după ce a exercitat această funcţie pe parcursul anului 2010.

Colaborarea moldo-lituaniană în domeniul militar este asigurată prin Acordul interministerial de colaborare în domeniul apărării, semnat la 14 aprilie 2006.