Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-02-11/pricelistul-primarilor-pentru-viza-de-reshedintza-1000-lei-pentru-arenda-unui-lot-1000-euro-19911.html
Data: Feb 11, 2011 (11:12)

Price-list-ul primarilor: pentru viză de reşedinţă – 1000 lei, pentru arenda unui lot – 1000 euro

Potrivit CCCEC, primarul satului Bursuc (Nisporeni) Ion Cozer şi cel al satului Ţambula (Sângerei) Belous Andrei au fost reţinuţi ieri, 10 februarie de ofiţerii anticorupţie, ambii fiind suspectaţi de comiterea diferitor acte de corupţie. Edilii se află în Izolatorul de detenţie provizorie şi sunt reţinuţi pentru 72 de ore.

În primul caz, primarul satului Bursuc ar fi pretins de la un cetăţean 1000 de  lei pentru a soluţiona o chestiune legată de  acordarea vizei de reşedinţă în localitatea pe care o administrează. Potrivit declarantului, primarul i-ar fi spus că banii urmau să ajungă la nişte persoane de la secţia de paşapoarte care i-ar fi rezolvat problema.

În momentul flagrantului, suma extorcată de 1000 lei a fost depistată în biroul edilului din incinta Primăriei.

În cel de-al doilea caz, este vorba despre primarul satului Ţambula care ar fi extorcat 1000 de euro de la un agent economic pentru a-l favoriza la o licitaţie de dare în arendă a unor loturi de teren care aparţineau Primăriei.

Primarul a fost prins în flagrant delict în momentul în care a primit 1000 euro marcaţi „mită CCCEC". Reţinerea a avut loc în biroul de serviciu al funcţionarului.

Ambele cazuri sunt instrumentate de către Direcţia generală urmărire penală a CCCEC.

Dacă vor fi gasiţi vinovaţi de comiterea coruperii pasive, aceştia riscă o pedeapsă sub formă de închisoare pînă la 10 ani cu amendă de pînă la 60 000 lei, cu privarea de dreptul de a mai ocupa anumite funcţii şi a desfăşura anumită activitate pe un termen pînă la 5 ani.

De la începutul anului curent, CCCEC a reţinut 3 reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.