Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-02-10/cecilia-malmstrom-rom-nia-indeplineshte-criteriile-de-aderare-la-schengen-dar-decizia-revine-consili-19908.html
Data: Feb 10, 2011 (21:32)

Cecilia Malmstrom: România îndeplineşte criteriile de aderare la Schengen, dar decizia revine Consiliului European

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a reiterat, joi, la Bucureşti, că România îndeplineşte criteriile de aderare la spaţiul Schengen, însă decizia privind momentul accederii va aparţine Consiliului European, în cadrul căruia există unele state "sceptice".

"Transmit felicitări pentru eforturile depuse de România în ceea ce priveşte reformele, lupta împotriva corupţiei şi îndeplinirea criteriilor Schengen", a declarat comisarul european, cu prilejul conferinţei de presă susţinute la finalul vizitei întreprinse joi la Bucureşti.

Ea a precizat că revine Consiliului European să decidă dacă România şi Bulgaria se pot alătura spaţiului Schengen şi a recunoscut că "situaţia este mai complicată" din cauza obiecţiilor formulate de unele state membre.
"Înţeleg frustrarea din România şi urgenţa găsirii unei căi de ieşire din această situaţie. (...) Depinde de Consiliul European să găsească o soluţie. (...) Am spus că încurajez statele membre şi Consiliul să fie precise în formularea preocupărilor lor, într-o manieră concretă şi măsurabilă", a spus Cecilia Malstrom.

Oficialul european a explicat că primirea în spaţiul Schengen este şi "o problemă de încredere, iar dacă această încredere nu există într-o măsură suficientă trebuie găsită o cale de a merge înainte".

Comisarul european a susţinut, de asemenea, că există o legătură "politică" între aderarea la Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare /MCV/, aceasta fiind făcută de problema corupţiei.

Cecilia Malstrom a precizat că a discutat cu oficialii români despre necesitatea continuării reformelor, a luptei anticorupţie şi a asigurării resurselor necesare în acest scop. "Este important şi ca Parlamentul să permită ca foşti şi actuali parlamentari să poată fi aduşi în faţa Justiţiei", a subliniat ea.

În ceea ce priveşte recentele arestări de la vămile din România, Cecilia Malstrom a menţionat că ele arată angajamentul autorităţilor române de a lupta împotriva corupţiei, dar şi faptul că fenomenul constituie încă o problemă pentru această ţară.

Comisarul european pentru Afaceri Interne a recomandat continuarea luptei împotriva corupţiei, precizând că MCV este cel care descrie în mod concret ce trebuie făcut în reforma Justiţiei. "Toată lumea priveşte cu atenţie ce se întâmplă în România", a completat Cecilia Malstrom. AGERPRES