Trimite e-mail | Printeaza
Externe
09.02.2011

Schengen: UE desecretizează rapoartele tehnice ale României şi Bulgariei

Schengen: UE desecretizează rapoartele tehnice ale României şi Bulgariei

Statele membre ale Uniunii Europene au decis miercuri, la Bruxelles, să desecretizeze rapoartele tehnice de evaluare a candidaturilor României şi Bulgariei pentru aderarea la spaţiul Schengen.

Decizia procedurală de transmitere a documentelor spre Parlamentul European prin desecretizarea acestora a fost luată în reuniunea COREPER (Comitetul reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre UE) cu o majoritate simplă de voturi şi ea vine în urma unei cereri a Parlamentului European din 16 decembrie 2010, care iniţial fusese respinsă.

Informaţia privind decizia COREPER de miercuri a fost confirmată pentru Agerpres de coordonatoarea grupului ALDE în Comisia de libertăţi civile a Parlamentului European (LIBE), eurodeputata Renate Weber.

În urmă cu cinci zile, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a anunţat că va cere Consiliului UE clarificări şi documentele deja solicitate de Parlamentul European cu privire la evaluările realizate de experţii europeni despre pregătirea României şi a Bulgariei pentru aderarea la spaţiul Schengen. ''Imediat ce vom primi clarificările şi documentele de la Consiliul UE, Parlamentul European va putea transmite opinia sa către Consiliu'', a spus vineri Jerzy Buzek.

Apelul preşedintelui PE a intervenit după cererile repetate adresate Consiliului UE de către eurodeputaţi. Raportorul PE în acest dosar, Carlos Coelho (PPE), a declarat joia trecută că, în pofida cererilor din partea Parlamentului European către Consiliul UE de a avea acces la toate informaţiile necesare privind evaluările realizate de experţii europeni pentru cele două ţări, Consiliul nu dăduse curs până la acea dată solicitării eurodeputaţilor.

În răspunsul din 25 ianuarie al Consiliului UE se menţiona că documentele cerute pot fi puse doar la dispoziţia preşedintelui LIBE, a coordonatorilor în LIBE ai grupurilor politice din PE şi raportorilor, iar accesul era organizat într-o cameră securizată din cadrul sediului Consiliului UE, fără a se putea face nicio referire directă la conţinutul documentelor în nicio întâlnire publică.

În intervenţia sa de joia trecută din cadrul LIBE, raportorul PE Carlos Coelho spunea că ''Parlamentul European nu trebuie să aştepte la nesfârşit'', iar dacă PE nu primeşte niciun document până la data de 2 mai, atunci ''Parlamentul trebuie să aprobe opinia sa care să reflecte că doreşte ca aceste două ţări să adere la spaţiul Schengen, dar subliniază că nu poate evalua dacă sunt îndeplinite condiţiile de securitate necesare pentru a permite aderarea celor două ţări, pentru că s-a negat Parlamentului European un acces acceptabil la documentele menţionate''.

Experţii europeni implicaţi în procesul de evaluare Schengen au adoptat în 28 ianuarie, la Bruxelles, raportul privind implementarea sistemelor SIS/SIRENE în România, dar nu şi raportul similar pentru Bulgaria. Motivul pentru care raportul privind punerea în aplicare a sistemelor SIS/SIRENE în Bulgaria nu a fost încă adoptat a fost acela că autorităţile de la Sofia au furnizat răspunsuri incomplete la unele dintre chestiunile ridicate de experţii europeni. De asemenea, Bulgaria mai are de remediat şi unele probleme la graniţa sa cu Turcia, ce fac obiectul unui alt raport.

Decizia de extindere a spaţiului Schengen va trebui luată în unanimitate de miniştrii de interne din UE (Consiliul JAI). Următoarea reuniune a Consiliului JAI este prevăzută pentru 24 februarie.

În procedura instituţională pentru extinderea spaţiului Schengen, Parlamentul European este consultat cu privire la aderarea României şi Bulgariei şi trebuie să îşi exprime opinia luând în considerare datele reale, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus