Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.02.2011

Guvernul Statelor Unite ale Americii va oferi un ajutor nerambursabil de circa 130 mln de dolari SUA pentru reabilitare a drumurilor

Guvernul Statelor Unite ale Americii va oferi un ajutor nerambursabil de circa 130 mln de dolari SUA pentru reabilitare a drumurilor

Marţi, 8 februarie, Fondul Provocările Mileniului Moldova şi Administraţia de Stat a Drumurilor au semnat un Acord privind implementarea proiectului de Reabilitare a drumurilor în cadrul Programului Compact, prin care sînt stabilite responsabilităţile celor două instituţii pe parcursul reabilitării unui sector de 93 de km a traseului naţional M2.

La eveniment au fost prezenți Anatol Șalaru, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Boris Gherasim, viceministru, John Wilson  șef-adjunct al Misiunii Corporația ,, Provocările Milieniului,, din Republica Moldova și Valentina Badrajan, director executiv, Fondul ,,Provocările Mileniului Moldova,,. Porțiunea de drum, care începe de la Sărăteni pînă la intersecţia Drochia prin Soroca ,va fi reabilitată pînă la finele anului 2013.  John Wilson  a declarat că ,, Este pentru prima dată cînd Guvernul american oferă asistență financiară  pentru a aduce la standartele europene o asemenea porțiune  de drum.

Pentru implementarea proiectului Reabilitarea drumurilor, Guvernul Statelor Unite ale Americii va oferi un ajutor nerambursabil de circa 130 mln de dolari SUA, bani  ce vor fi utilizaţi pentru lucrări de reabilitare, efectuare a studiilor, supraveghere şi monitorizare etc. Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor  Anatol Șalaru a dat asigurări  că în următorii 10 ani Republica Moldova va fi un șantier de reabilitare al drumurilor.

Valentina Badrajan,  a adăugat că demararea lucrărilor  vor începe în  2012, până atunci  va avea loc finalizarea proiectării detaliate, elaborării documentației și lansarea licitațiilor internaționale pentru selectarea companiilor  de executare a lucrărilor de reabilitare, precum și adjudecarea contractelor companiilor câștigătoare . Potrivit Acordului semnat, cele două instituţii se obligă să întreprindă acţiunile necesare pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare a drumului, astfel încît să reducă pierderile utilizatorilor de drum cauzate de stare proastă a carosabilului, să sporească securitatea traficului rutier, să se intensifice circulaţia pe porţiunea de drum, să se reducă costurile de întreţinere a drumului etc. La finalul evenimentului, Ministrul Anatol  Șalaru a adus mulțumiri reprezentanților Fondului ,, Provocările Mileniului,,  pentru grandul acordat și  a ținut să precizeze că va fi o plăcere pentru toți șoferii să circule pe porțiunea de drum ce urmează a fi reabilitată.

Potrivit MTID, în prezent acest sector de drum este utilizat de cel puțin 273.000 de persoane care locuiesc de-a lungul drumului și aproximativ 29.000 persoane din afara regiunii drumului. Amintim că , Programul Compact al Corporaţiei Provocările Mileniului, prevăzut pentru perioada 2010-2015, a fost semnat la începutul anului 2010 de Guvernul SUA şi cel al Republicii Moldova şi a intrat în vigoare pe 1 septembrie 2010. Programul este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova şi constituie 262 mln de dolari alocaţi ca ajutor nerambursabil pentru creşterea veniturilor populaţiei din Republica Moldova prin dezvoltarea infrastructurii drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură de performanţă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus