Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.02.2011

Guvernul a respins astăzi acuzaţiile opoziţiei comuniste privind creşterea preţurilor

Guvernul a respins astăzi acuzaţiile opoziţiei comuniste privind creşterea preţurilor

Purtătorul de cuvânt al executivului Igor Volniţchi a spus la o conferinţă de presă că la baza creşterilor de preţuri actuale s-ar afla contractul semnat în decembrie 2006 cu concernul rus „Gazprom" de premierul comunist de atunci, Zinaida Greceanâi.

Igor Volniţchi a invocat mai multe argumente, exemplificînd  cele enunţate prin compararea indicatorilor din ultima perioadă de guvernare comunistă şi prima perioadă de guvernare democratică.   

Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) în 6 luni ale anului 2009, în perioada guvernării comuniste, a fost în descreştere de 7,8%. În perioada similară a anului 2010, în timpul guvernării democratice, s-a înregistrat o creştere de 5,6%, iar cifra înregistrată la finalul anului 2010 denotă o creştere a PIB-ului de cca 7%. Exporturile în 7 luni ale anului 2009 s-au diminuat cu 24%, în timp ce indicatorul respectiv pentru 2010 denotă o creştere de +6,9%. Importurile, în 7 luni ale anului 2009, au fost în descreştere cu 36,9%, iar în 2010 au crescut cu 12,9%. Deficitul bugetar în prima jumătate a anului 2009 a constituit -7,5%, iar în perioada similară a anului 2010, deficitul a fost diminuat cu 3,38%, pînă la -4,12%.

„Creşterea preţurilor, invocată astăzi de comunişti, este o urmare directă a acţiunilor lor. Am aici Protocolul semnat de Zinaida Grecianîi, pe atunci vicepremier în guvernul comunist, cu Concernul rus „Gazprom" pe data de 26 decembrie 2006, protocol care prevede creşterea tarifelor la gaze naturale, inclusiv în anul 2011", a declarat Purtătorul de cuvînt al Prim-ministrului.

Un alt document, prezentat de Igor Volniţchi, din perioada comunistă, arată cum comuniştii ar putea „soluţiona" problemele sociale, şi anume prin astfel de măsuri ca şi: concedierea a cinci mii de profesori; obligarea aceloraşi profesori să lucreze gratis cu două ore mai mult; stoparea acordării creditelor preferenţiale; stoparea indexării depunerilor populaţiei la „Banca de Economii" etc. În acelaşi document comuniştii recunosc că, din luna octombrie 2009, bugetul de stat urma să intre în incapacitate de plată, iar transferurile pentru plata pensiilor şi îndemnizaţiilor urmau să fie stopate din lipsă de bani.

Briefing-ul a fost convocat ca urmare a conferinţei de presă susţinută astăzi de reprezentanţii Partidului Comuniştilor, în cadrul căreia au răsunat şi acuzaţii, dar şi îndemnuri în adresa Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus