Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.02.2011

Declaraţia Guvernului R. Moldova pe marginea cazului de condamnare ilegală la Tiraspol a lui Ilie Cazac

"Guvernul Republicii Moldova apreciază decizia de condamnare a lui Ilie Cazac drept una ilegală şi nefondată. Această condamnare constituie o sfidare la adresa drepturilor fundamentale ale omului şi vine în contradicţie cu spiritul şi măsurile de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, promovate consecvent de Guvernul de la Chişinău", se arată într-o declarație a Executivului de la Chișinău .

"Condamnăm cu fermitate comportamentul administraţiei de la Tiraspol, care a instrumentat acest caz cu încălcarea drepturilor de acces la asistenţă juridică de calitate şi la un tribunal independent legitim.

Apelăm în mod repetat la o intervenţie convingătoare din partea mediatorilor şi a observatorilor, precum şi din partea forurilor internaţionale.

Guvernul va depune în continuare toate eforturile posibile pentru eliberarea cît mai curînd a lui Ilie Cazac, cît şi a cetăţeanului Ernest Vardanean, de asemenea, condamnat anterior ilegal la Tiraspol, şi va acorda sprijinul necesar familiilor acestora", se mai arată în declarația Guvernului.

Ilie Cazac, în vârstă de 25 de ani, a fost condamnat azi de o instanţă din Tiraspol la 14 ani de închisoare cu regim sever pentru „înaltă trădare de stat" şi „spionaj în favoarea Moldovei".

Ilie Cazac a fost arestat în martie 2010 de către reprezentanţii aşa-numitului Minister al Securităţii de la Tiraspol, fiind acuzat de „spionaj in favoarea Republicii Moldova".

Sentinţa vine la aproape două luni după ce un alt cetăţean moldovean, jurnalistul Ernest Vardanean, a fost condamnat de asemenea la 14 ani de închisoare pe aceleaşi capete de acuzaţie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus