Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
07.02.2011

R.Moldova beneficiază de un grant din partea Iniţiativei Bloomberg de reducere a consumului de tutun

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) în parteneriat cu Școala de Management în Sănătatea Publică (ȘMSP) din cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu", cu suportul Bloomberg Philanthropies, lansează proiectul „Pledoarie pentru un cadru legal naţional comprehensiv în domeniul controlului tutunului, compleant la Convenţia-cadru privind controlul tutunului (CCCT) a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)".

Proiectul „Pledoarie pentru un cadru legal naţional comprehensiv în domeniul controlului tutunului, compleant la Convenţia-cadru privind controlul tutunului (CCCT)" este prevăzut pentru o perioadă de doi ani (februarie 2011 - ianuarie 2013) și are un buget total de 160 mii 720 dolari SUA.  Contractul pentru implementarea proiectului a fost semnat de Centrul PAS și Campaign for Tobacco-Free Kids și Tobacco-Free Kids Action Fund la începutul lunii ianuarie curent. Proiectul a fost desemnat câștigător în cadrul rundei a 7-a de finanțare a Programului de Granturi a Inițiativei Bloomberg de reducere a consumului de tutun. 

Proiectul prevede implicarea activă a societăţii civile în procesul de luare a deciziilor prin susţinerea eforturilor Guvernului Republicii Moldova în elaborarea, aprobarea şi implementarea unui cadru legal, ajustat la prevederile respectivei Convenţii internaţionale, care a fost ratificată de către ţara noastră la 31 decembrie 2008. În acest sens, proiectul va sprijini activităţile Ministerului Sănătăţii în revizuirea legislaţiei naţionale din domeniu, promovarea amendamentelor la legislaţia existentă în vigoare şi pledarea pentru aprobarea unei legi pentru controlul tutunului profund armonizată la prevederile CCCT. De asemenea, proiectul va susţine crearea şi funcţionarea unui Consiliu naţional de coordonare pentru controlul tutunului (CNCCT), care va coordona activităţile intersectoriale în domeniul controlului tutunului şi va consolida alianţa partenerilor la diferite nivele (guvernamental, neguvernamental) în implementarea măsurilor de reducere a consumului de tutun în rândul populaţiei.

În Republica Moldova prevalenţa fumătorilor în rândul bărbaţilor este de 52%, în rândul femeilor - 7,4% și în rândul adolescenților cu vârsta de 15-19 ani: băieți - 49,6% și fete 14,5%. Conform studiului „GYTS, CDC Atlanta, SUA, 2008", jumătate dintre elevii cu vârsta cuprinsă între 13 şi 15 ani din Republica Moldova au început să fumeze până la vârsta de 10 ani. Este înaltă şi rata de expunere la fumatul pasiv a populaţiei în locurile publice şi la domiciliu. Conform aceluiaşi studiu GYTS, 6 din 10 intervievaţi au fost expuşi la fum în locuri publice, iar 53,3% - la domiciliu. Rata mortalităţii populaţiei cu vârsta aptă de muncă, inclusiv din cauza maladiilor asociate cu consumul de tutun este de 2,5 ori mai mare decât în statele UE. Moldova are cea mai mică speranţă de viaţă în Europa - 65,3 ani pentru bărbaţi şi 73,4 pentru femei.

Potrivit OMS, consumul produselor din tutun este principala cauză a deceselor care pot fi prevenite. Convenția-cadru a OMS recomandă ţărilor să consolideze şi şă fortifice legislaţia naţională privind controlul tutunului, deziderat, care, de rând cu creşterea nivelului de sensibilizare a factorilor de decizie din Moldova pentru obţinerea suportului deplin în implementarea CCCT, vor fi susținute în cadrul proiectului, informează Centrul PAS.

Rezumatul proiectului poate fi accesat la linkul http://www.pas.md/libview.php?l=ro&idc=3&id=647

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus