Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.02.2011

Cehia este interesată de dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu Moldova

Potrivit CCI, la 2 februarie, în cadrul programului de afaceri al expoziţiei naţionale „Fabricat în Moldova", a avut loc masa rotundă „Dezvoltarea cooperării economice dintre Republica Cehă şi Republica Moldova", însoţită de întrevederi bilaterale de afaceri dintre reprezentanţii business-ului din ţara noastră şi Cehia. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale din ambele state, ai Ambasadei Cehiei în RM, peste 30 de oameni de afaceri din Moldova şi 10 agenţi economici cehi.

Masa rotundă a fost moderată de Gheorghe Cucu, preşedintele CCI a RM,care a remarcat necesitatea intensificării relaţiilor de colaborare cu Cehia, accentuând că este îmbucurător faptul că agenţii economici cehi sunt interesaţi de a face investiţii în economia RM.

Viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, a făcut o prezentare a situaţiei economice din RM, menţionând că numărul companiilor mixte moldo-cehe înregistrate în ţara noastră este de 40. Sursa citată a spus că RM este interesată de atragerea investiţiilor în sectoarele energetic, infrastructură, agricultură etc.

La rândul său, Milan Govorka, viceministrul Industriei şi Comerţului al Cehiei, conducătorul delegaţiei, a afirmat că RM este un partener de încredere pentru Cehia şi, deşi schimburile comerciale dintre cele două state sunt modeste, Cehia intenţionează să valorifice şi să dezvolte cooperarea cu RM. „Din delegaţia noastră fac parte reprezentanţi ai mai multor ministere şi am venit cu propuneri şi proiecte concrete pentru agricultură, inovaţii, alte domenii. Vom discuta cu factorii de decizie din RM şi sper să identificăm noi oportunităţi de colaborare".

Viceministrul Agriculturii al Cehiei, Iurai Hmiel a reiterat că Cehia este gata să-şi împărtăşească experienţa în vederea armonizării legislaţiei RM cu cea europeană în domeniul agriculturii. „Ştim că este dificil de a implementa standardele europene, normele fito-sanitare şi zootehnice, dar vom susţine RM. De asemenea, vom încuraja exportul de vinuri moldoveneşti pe piaţa cehă", a spus Iurai Hmiel.

Masa rotundă a fost organizată de CCI a RM, în cooperare cu CCI a Cehiei pentru ţările CSI, Ministerul Economiei al RM, MIEPO şi Ambasada Cehiei în Moldova, cu scopul de a consolida relaţiile comercial-economice dintre comunităţile de afaceri ale celor două ţări şi a stabili noi contacte cu potenţiali parteneri de business.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus