Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.02.2011

ANRE a aprobat tarife noi la energia termică livrată consumatorilor finali de către zece furnizori

ANRE a aprobat tarife noi la energia termică livrată consumatorilor finali de către zece furnizori

La solicitarea a zece operatori prestatori de servicii publice de alimentare cu energie termică prin sisteme centralizate din diferite localităţi ale ţării, Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat şi aprobat, în şedinţa sa publică din 2 februarie curent, tarifele la energia termică livrată de aceşti furnizori consumatorilor finali.

Agenţia a examinat cererile şi materialele privind ajustarea tarifelor de producere şi livrare a energiei termice consumatorilor finali prezentate de către următorii furnizori: S.A. „Termocom", S.A. „Apă-Canal Chişinău", Î.M. „Termogaz" (mun. Bălţi), S.A. „Comgaz-Plus" (or. Ungheni), Î.M. „Reţelele Termice Călăraşi", Î.M. „Centrale şi Reţele Termice" (or. Orhei), Î.M. „Reţelele Termice Cimişlia", Î.M. „Reţelele Termice" (mun. Comrat), Î. M. „Antermo" Anenii Noi şi Î.M. „Reţelele Termice Ştefan-Vodă". Toţi cei zece furnizori şi-au motivat cererile de majorare a tarifelor de livrare a agentului termic prin creşterea tarifelor la gazele naturale, a consumurilor şi cheltuielilor de întreţinere şi deservire a reţelelor termice.

Urmare a analizei calculelor prezentate de furnizorii în cauză, ANRE a operat unele modificări în costurile solicitate de aceştia pentru a fi incluse în tarif, inclusiv prin excluderea consumurilor şi cheltuielilor nejustificate. Printre factorii principali cu impact semnificativ asupra majorării costurilor, acceptaţi de ANRE la stabilirea noilor tarife la energia termică, se evidenţiază majorarea tarifului de procurare a gazelor naturale, conform ajustărilor anterioare operate de ANRE; modificările semnificative ale volumelor de livrare a energiei termice de către unii operatori; alţi factori obiectivi.

Tarifele au fost aprobate de ANRE în conformitate cu prevederilor Metodologiei determinării, aprobării şi aplicării tarifelor de producere şi livrare a energiei termice consumatorilor finali şi sunt unice pentru toate categoriile de consumatori care beneficiază de serviciile furnizorilor susmenţionaţi. Noile tarife vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

ANRE aprobă tarifele pentru serviciile publice de alimentare cu energie termică prin sistemele centralizate în conformitate cu art. 131, alin. (2), lit. e) al Legii serviciilor publice de gospodărie comunală nr. 1402-XV din 24.10.2002, modificată în decembrie 2009, informeaza Serviciul de presa al ANRE.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus