Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
01.02.2011

Nanoacoperişul savanţilor moldoveni – în topul realizărilor de pe glob

Prestigiosul site de nanotehnologii NanoTechWeb.org din Marea Britanie a selectat pe  parcursul lunii ianuarie curent cele mai valoroase elaborări în domeniu, conform datelor publicate în revistele ştiinţifice internaţionale. Printre autorii realizărilor de excepţie prevalează cercetătorii din SUA cu şapte elaborări. Dar supremaţia americanilor, în acest sens, este perturbată de prezenţa în top a câte o echipă din Japonia şi Republica Moldova. Fizicienii moldoveni s-au evidenţiat la scară internaţională prin elaborarea unui nanoacoperiş cristalin din nitrură de galiu, material biocompatibil şi actualmente utilizat pe larg în producerea surselor de radiaţie ultravioletă.

Echipa, condusă de membrul corespondent Ion Tighineanu, vicepreşedinte al AŞM şi coordonator al Programului de stat "Nanotehnologii şi nanomateriale", a găsit o soluţie ingenioasă la abordarea problemei de vizualizare directă a imperfecţiunilor liniare ale materialelor electronice cristaline.

Alte detalii referitor la această elaborare de performanţă a savanţilor moldoveni pot fi accesate pe adresa http://nanotechweb.org/cws/article/tech/44967

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus