Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.02.2011

Licitaţia de comercializare a avioanelor de vînătoare declarată nulă

Licitaţia de comercializare a avioanelor de vînătoare declarată nulă

Licitația de comercializare a avioanelor de vînătoare MIG -29 din dotarea Armatei Naționale a fost declarată nulă marţi, 1 februarie, din lipsă de cumpărători, iar o nouă licitaţie a lotului de avioane va fi programată în decurs de circa două luni.

Şeful Direcției economico-financiare a Ministerului Apărării, Vitalie Bucatari, a comunicat că licitaţia nu a avut loc din cauza că nu a fost depus nici un dosar de participare. Condiţiile de participare la licitaţie prevăd achitarea unei taxe de trei mii de dolari, plus un avans în mărime de 10 la sută din preţul de pornire în condiţiile în care prețul inițial al lotului de tehnică constituie 8,5 mln dolari SUA. 

Este de de remarcat că aceasta a fost prima licitaţie de comercializare a avioanelor de vînătoare MIG -29 de la începutul acestui an. Alte trei licitaţii au fost organizate de Ministerul Apărării pe parcursul anului 2010, dar nu s-au soldat cu nici un rezultat din lipsă de cumpărători.

De menţionat că avioanele MIG-29 din dotarea armatei au fost fabricate în anul 1988 şi necesită reparații estimate la circa 30 mln de dolari SUA. Resursa de exploatare a acestora constituie 20 ani şi a expirat în anul 2008. Ministerul Apărării alocă anual din bugetul său circa 500 mii lei pentru pază, întreținerea tehnică şi efectuarea altor lucrări curente de deservire a celor şase avioane MIG-29.

După destrămarea Uniunii Sovietice, în dotarea Armatei Naționale au rămas 32 de avioane de vînătoare de tip MIG -29. O mare parte din acestea, mai precis 21 de aparate de zbor de tip Mikoyan MiG-29, au fost vîndute Guvernului SUA în anul 1997, patru au fost vîndute in Yemen, iar unul în România. Alte şase avioane, produse în 1988, după o reparație efectuată în Belarus la sfîrșitul anilor 90 ai secolului trecut, au rămas în dotarea armatei. 

Vînzarea tehnicii şi armamentului este autorizată prin „Regulamentul privind modul de comercializare a tehnicii militare, armamentului şi altor mijloace tehnice militare de care dispun Forţele Armate ale Republicii Moldova", aprobat prin Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova nr. 283-XIV din 17.02.1999 şi Legea Republicii Moldova nr. 1163-XIV din 26.07.2000 „Cu privire la controlul exportului, reexportului, importului şi tranzitului de mărfuri strategice", informează Serviciul de presă al Ministerului Apărării.

cuvinte-cheie: MIG -29

Comentarii (0)

 

Sus