Trimite e-mail | Printeaza
Social
01.02.2011

ANPC a obligat SA “ Apă Canal” să instaleze gratuit contoare, iar ÎS “Gările şi Staţiile Auto” să anuleze o serie de taxe pentru călători

ANPC a obligat SA “ Apă Canal” să instaleze gratuit contoare, iar ÎS “Gările şi Staţiile Auto” să anuleze o serie de taxe pentru călători

SA "Apă Canal Chişinău" va fi obligată să instaleze gratuit contoare şi să nu mai includă în conturile consumatorilor pierderile tehnice, iar ÎS "Gările şi Staţiile Auto" să nu mai aplice taxe neîntemeiate călătorilor. Această decizie a fost făcută publică astăzi în cadrul unui breafing organizat astăzi de către Agenţia Naţională de Protecţie a Concurenţei (ANPC).

"În urma unei solicitări primite din partea prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc, am iniţiat o serie de investigaţii pentru verificarea şi controlul majorării preţurilor la serviciile comunale prestate populaţiei (energia termică, gaze naturale, apă, energie electrică), servicii de transport (auto şi feroviar), servicii de comunicaţii electronice (telefonie fixă, mobilă, roaming) şi produse alimentare social-importante (pâine, zahăr, lapte, etc.). În toate aceste cazuri a fost verificată corespunderea situaţiei actuale Legii cu privire la Protecţia Concurenţei, şi anume art. 7 - acordurile anticoncurenţă dintre agenţii economici (înțelegeri de cartel) şi art. 6 - abuzul de situaţia dominantă pe piaţă", a declarat Viorica Cărare, Preşedintele Consiliului Administrativ al ANPC, în cadrul breafingului. Preşedintele Consiliului Administrativ al ANPC a spus că "în urma controalelor au fost depistate încălcări la SA "Apă Canal Chişinău" şi ÎS "Gările şi Staţiile Auto".

În urma controalelor s-a constat că, SA „Apă Canal Chişinău" percepe ilegal plata pentru volumul de apă restant pe contorul comun de la acei consumatori care folosesc contoare de alt tip decât cele stabilite de furnizor. În 2008 ANPC a iniţiat un dosar şi a sesizat întreprinderea la problema dată. Suntem în 2011 şi legea nu este executată. SA „Apă Canal Chişinău", fiind întreprindere cu situaţie dominantă, violează legea, iar venitul obţinut este ilegal. Perceperea diferenţei de plată între contorul din apartament şi contorul comun este ilegală. Prin decizia ANPC, SA „Apă Canal Chişinău" este obligată să instaleze contoare din cont propriu, conform Legii cu privire la Protecţia Consumatorilor din 2003.

În cadrul aceluiaşi control s-a constat că ÎS „Gările şi Staţiile Auto" continuă să facă abuz de situaţie dominantă în detrimentul consumatorilor, prin majorarea preţurilor la biletele vândute, cât şi pentru încasarea ilegală a taxelor pentru parcare, în special: pentru vânzarea biletelor în prealabil la rutele în trafic naţional : 3lei; pentru vânzarea biletelor în prealabil la rutele în trafic internaţional din costul biletului: 3%; pentru intrarea mijlocului de transport particular pe teritoriul gării: 5 lei; pentru parcarea mijlocului de transport pe teritoriul gării pe parcursul zilei (mai mult de o oră): 10 lei.

Dat fiind că întreprinderea a fost sesizată la acest subiect în 2009, încălcarea este repetată. De aceea, li se prescrie: anularea imediată a taxelor ilegale, ceea ce va duce la micşorarea preţului biletului cu minimum 3 %; încasarea de la ÎS „Gările şi Staţiile Auto" a venitului obţinut prin încălcarea legislaţiei, informează Serviciul relaţii publice ANPC.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus