Trimite e-mail | Printeaza
Economie
31.01.2011

Adevărul: Evoluția prețurilor la produsele alimentare din Republica Moldova a fost stagnată cu forţa de guvernanţi

Adevărul: Evoluția prețurilor la produsele alimentare din Republica Moldova a fost stagnată cu forţa de guvernanţi

Confruntate cu scumpirea alimentelor, autorităţile impun restricţii la export. Mai mulţi agenţi economici pretind că, la finele săptămânii trecute, au fost sunaţi de responsabili de la Ministerul Agriculturii şi atenţionaţi să nu mai exporte cartofi.

Pentru ca firmele să nu poată livra legumele, lor nu li se vor mai elibera documente de certificare a calităţii producţiei, susţin responsabili din cadrul Inspectoratului General de Supraveghere Fitosanitară şi Control Semincer.

Azi, producătorii de cereale vor fi convocaţi de ministerul Agriculturii, la o şedinţă, în cadrul căreia se va decide dacă Republica Moldova va introduce restricţii la export. „Nu vreau să ne trezim cu securitatea alimentară a ţării la pământ!", a motivat aceste acţiuni ale autorităţilor, Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).

„Nu putem lăsa ca producţia agricolă moldovenească să fie scoasă din ţară, ca mai apoi să fim nevoiţi să o importăm la preţuri mai mari. De exemplu grâul pe piaţa internă costă acum 2,7 lei kilogramul, dar dacă mai tărgănăm va trebui să-l importăm la preţuri mult mai mari", a explicat necesitatea unor astfel de măsuri ministrul.


ABUZ CU EFECTE GRAVE ASUPRA SECTORULUI AGRAR

Viorel Chivriga, economist în cadrul Institutului IDIS Viitorul, apreciază acţiunile autorităţilor ca pe un abuz, care ar putea avea efecte grave asupra sectorului agrar. „Guvernul ar trebui să-şi aducă aminte de faptul că restricţiile impuse în anul 2004 la exportul de grâne a ruinat mai mulţi producători agricoli şi a favorizat monopolizarea pieţii", spune economistul.

În opinia lui Chivriga, pentru asigurarea cu produse alimentare Guvernul poate diminua s-au suspenda taxele impuse la exportul unor alimente. „De exemplu, poate fi suspendată pentru câteva luni aplicarea TVA la importul de grâu şi făină.

La fel poate fi eliminată pentru o perioadă şi taxa de 15% la importul de hrişcă etc", susţine economistul. Saltul preţurilor la mai multe produse şi servicii a prins pe picior greşit autorităţile, a recunoscut premierul Vlad Filat în cadrul Clubului de presă.

În opinia premierului la mijloc a fost, atât lipsa unei anticipări a scumpirii unor alimente şi tarifelor la întreţinere, cât şi „vidul de putere", creat în cele două luni de campanie electorală şi o lună de negocieri.


GRÂU PENTRU SECURITATEA ALIMENTARĂ

Anul trecut în Republica Moldova s-au recoltat 748 de mii de tone de grâu şi 1422 mii tone de porumb. Cea mai mare parte a grâului recoltat nu este bună de panificaţie şi companiile sunt nevoite să importe grâu alimentar. Potrivit estimarilor MAIA, necesităţile interne sunt de 375 de mii de tone de grâu. (Adevărul)


 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus