Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.01.2011

Traian Băsescu: România nu a avut niciodată pretenţii teritoriale la R.Moldova, nu avem experienţă în anexarea statelor

Traian Băsescu: România nu a avut niciodată pretenţii teritoriale la R.Moldova, nu avem experienţă în anexarea statelor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la Strasbourg, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), că România nu are niciun fel de experienţă în anexarea statelor şi că niciodată nu a avut pretenţii teritoriale la Republica Moldova.

"Domnule membru al parlamentului, permiteţi-mi să vă aduc aminte două lucruri esenţiale: prin Tratatul de la Paris din 1947 s-a stabilit actuala frontieră a Republicii Moldova, la vremea aceea fiind frontieră a Uniunii Sovietice. România nu a adus niciodată o acţiune de nerecunoaştere a frontierei Uniunii Sovietice sau a frontierei actuale cu Republica Moldova. Mai mult decât atât, în 1991, România a fost primul stat din lume care a recunoscut Republica Moldova ca stat independent, dar nu a pregetat niciodată să vorbească de nevoia de restabilire a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova prin rezolvarea problemei transnistrene", a afirmat şeful statului, întrebat dacă atitudinea României faţă de R.Moldova ar putea fi un obstacol în rezolvarea conflictului transnistrean.

Preşedintele Băsescu a subliniat că România nu face parte din formatul "5+2" implicat în rezolvarea respectivului conflict şi respectă integritatea teritorială a R.Moldova.

"România nu face parte din formatul "5+2". Este o responsabilitate majoră a ţărilor şi instituţiilor internaţionale care fac parte din acest format să rezolve probleme de integritate teritorială a R.Moldova. România este ţara care, ori de câte ori are ocazia, cere respectarea integrităţii teritoriale a acestui stat şi niciodată nu a avut pretenţii teritoriale la R.Moldova sau la un alt stat", a completat Băsescu.

Întrebat de un parlamentar rus despre o eventuală dorinţă a României de anexare a R.Moldova, preşedintele Băsescu a răspuns că ţara noastră nu are astfel de experienţe.

"România nu are niciun fel de experienţă în anexarea statelor", a spus şeful statului român, scrie Agerpres.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus