Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
27.01.2011

Cetăţenii R. Moldova, aflaţi peste hotare, vor putea solicita paşapoarte non-biometrice

Guvernul RM a aprobat ieri o hotărîre „Cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru completarea Legii nr. 135 din 1 iulie 2010 pentru modificarea articolului 2 din Legea nr. 273-XIII din 9 noiembrie 1994 privind actele de identitate din Sistemul naţional de paşapoarte".

Proiectul de Lege înaintat de MTIC prevede ca „Pînă la 31 decembrie 2011 cetăţenilor aflaţi peste hotare li se vor elibera paşapoarte care nu conţin date biometrice, în baza cererilor depuse la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale RM".

Această modificare legislativă propusă are drept scop asigurarea documentării cu paşapoarte a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotare, care nu pot să revină în ţară pentru a fi documentaţi cu paşapoarte biometrice.

În această perioadă, Guvernul va întreprinde măsurile necesare în vederea dotării oficiilor consulare şi misiunile diplomatice ale Republicii Moldova cu utilajul necesar pentru eliberarea paşapoartelor cu date biometrice.

Potrivit MTIC, începând cu 1 ianuarie 2011, cetăţenii Republicii Moldova sunt documentaţi exclusiv cu paşapoarte cu date biometrice. Eliberarea paşapoartelor cu date biometrice se efectuează la recomandarea Uniunii Europene în contextul liberalizării regimului de vize între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. De menţionat că de la începutul anului curent şi pînă în prezent au fost depuse 14000 cereri pentru obţinerea paşaportului cu date biometrice. În această perioadă au fost perfectate şi eliberate 6048 paşapoarte cu date biometrice.

 

cuvinte-cheie: biometric | paşaport

Comentarii (0)

 

Sus