Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-01-25/directorului-berd-pentru-turcia-europa-de-est-caucaz-si-asia-centrala-in-vizita-la-chishinau-19661.html
Data: Jan 25, 2011 (23:34)

Directorului BERD pentru Turcia, Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala în vizită la Chişinău

Viceprim-ministru, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr a avut luni, 24 ianuarie o întrevedere cu reprezentantul permanent al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) la Chişinău, Libor Krkosca. Întrevederea a fost desfăşurată în contextul vizitei la Chişinău, din 2-4 februarie curent, a directorului BERD pentru Turcia, Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala Olivier Descamps În cadrul vizitei date este preocnizată semnarea Memorandumului de înţelegere între Guvernul Republicii Moldova şi BERD cu privire la Planul de acţiuni privind eficienţa energetică pentru RM.

Principalele subiecte abordate de către oficiali au cuprins: fortificarea şi modernizarea sistemelor interne de furnizare a energiei electrice; posibilitatea de finanţare a conexiunii gazoductului Drochia-Ungheni-Iaşi, în acest sens fiind deja purtate discuţii între toate părţile implicate; evoluţia proiectelor în sectorul drumurilor; situaţia derulării proiectelor regionale în domeniul aprovizionării cu apă potabilă etc.

Potrivit ME, reprezentantul BERD Libor Krkosca a ţinut să califice anul 2010 drept unul foarte bun în ceea ce priveşte colaborarea între BERD şi autorităţile RM, fiind realizate 13 tranzacţii în valoare de 100 mln.Euro, Moldova situîndu-se pe locul 5 în lista ţărilor unde banca a oferit asistenţă financiară.

De la începutul activității sale în Republica Moldova, BERD a investit peste 300 milioane euro prin intermediul a peste 55 de proiecte în domeniul infrastructurii, precum şi în sectoarele corporativ, bancar şi energetic. Fondurile oferite de către BERD au atras investiţii suplimentare în valoare de 235 milioane euro în economia Republicii Moldova. Înfiinţată în anul 1991, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare foloseşte investiţiile pentru a susţine dezvoltarea economiei de piaţă şi a democraţiei în 27 de ţări, din Europa Centrală pînă în Asia Centrală.