Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.01.2011

Cecilia Malmström: Procesul privind liberalizarea regimului de vize este unul dificil şi presupune multe reforme

Cecilia Malmström: Procesul privind liberalizarea regimului de vize este unul dificil şi presupune multe reforme

Prim-ministrul Vlad Filat şi Cecilia Malmström, Comisar European pentru Afaceri Interne, au participat astăzi la deschiderea conferinţei internaţionale „Contribuţia Partenerilor Estici la Programul de la Stockholm: Sinergii pentru îmbunătăţirea mobilităţii şi consolidarea securităţii".

Vlad Filat a spus că şi actuala conferinţă, la care participă peste 150 de reprezentanţi din 26 de ţări, precum şi din multe instituţii europene, este o mărturie clară a intensificării dialogului dintre ţara noastră, dar şi din celelalte state partenere, cu statele membre ale UE, Comisia Europeană şi alte structuri comunitare.

Vlad Filat a spus că democratizarea societăţii şi continuarea reformelor sînt ingredientele necesare unei relaţii de parteneriat şi cooperare cu UE.

"Cred că nu vom greşi dacă vom spune că, cooperarea în domeniul justiţiei şi afacerilor interne între UE şi o ţară din afara comunităţii, mai ales o ţară care tinde la aderare la UE, este de o importanţă deosebită. Probabil, reformele justiţiei şi internelor sînt cele mai complicate, şi de aceea, ca regulă, toate ţările care negociază aderarea la UE lasă la urmă negocierea capitolelor respective", a spus Premierul.

Vlad Filat a menţionat că, deşi Republica Moldova încă nu negociază aderarea la UE, ci doar asocierea, s-a decis reluarea cooperării şi începerea negocierilor cu UE anume de la acest capitol dificil - justiţia şi afacerile interne. În acest scop, fiind lansate mai multe reforme.

„O importanţă deosebită pentru atingerea obiectivului nostru apropiat - liberalizarea regimului de vize - dar şi pentru o cooperare consistentă cu UE în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, o are reforma Ministerului Afacerilor Interne şi a Serviciului de Grăniceri. În acest sens vom modifica cadrul legislativ şi vom acţiona în vederea demilitarizării ambelor structuri de securitate, astfel ca să fie transformate în structuri ale ordinii de drept", a spus Premierul.

Cu referire la MAI, Vlad Filat a menţionat că vor fi delimitate competenţele structurilor subordonate Ministerului (poliţie, carabinieri, urmărire penală, situaţii excepţionale), descentralizate parţial serviciile poliţieneşti la nivelul autorităţilor publice locale de nivelul al doilea şi apropia poliţia de cetăţeni prin asigurarea unor servicii de calitate. De asemenea, vor fi modernizate mecanismele de investigare a cazurilor de încălcare a drepturilor persoanelor fizice şi juridice, vor fi transmise funcţiile poliţiei judecătoreşti la Ministerul Justiţiei şi va fi intensificat parteneriatul cu autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi cu societatea civilă.

În cazul Serviciului de Grăniceri se va merge pe calea armonizării legislative şi implementării standardelor UE în domeniul controlului şi supravegherii frontierei de stat. De asemenea, se va acţiona în vederea sporirei nivelul profesionalismului colaboratorilor Serviciul de Grăniceri, fiind dezvoltat conceptul sistemului analizei de risc şi infrastructura. Un accent aparte va fi pus pe dezvoltarea cooperării interinstituţionale şi internaţionale, în scopul preluării experienţei şi asigurării eficienţei în activitatea Serviciului Grăniceri. Premierul a spus că vor fi supuse reformelor şi alte structuri care asigură ordinea publică şi securitatea statului, precum Serviciul de Informaţii şi Securitate, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei ş.a.

"Obiectivele şi acţiunile menţionate mai sus se regăsesc permanent pe agenda cooperării noastre cu UE în cadrul Parteneriatului Estic, atît pe dimensiunea bilaterală, cît şi multilaterală. Noi considerăm aceasta foarte important pentru ancorarea fermă a Moldovei în rîndul statelor democratice din Europa şi din lume. Alianţa pentru Integrare Europeană a reconfirmat această poziţie prin aprobarea Programului de activitate a Guvernului Republicii Moldova pentru perioada anilor 2011 - 2014, care stipulează crearea condiţiilor adecvate pentru asocierea politică şi integrarea economică cu UE prin încheierea Acordului de Asociere, în conformitate cu prevederile Parteneriatului Estic", a precizat Premierul.

Referitor la dialogul cu UE privind liberalizarea regimului de vize, care a fost lansat oficial la 15 iunie 2010, Vlad Filat a spus că după 4 luni şi jumătate, la 25 octombrie Consiliul afaceri externe al UE în Concluziile sale a invitat Comisia Europeană să elaboreze Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, iar la 24 ianuarie 2011, doamna Comisar Cecilia Malmstrom a înmînat acest Plan de Acţiuni.

Vlad Filat s-a arătat convins că actuala conferinţă este un reper important în dialogul politic al statelor partenere cu ţările UE şi că rezultatele discuţiilor vor avea şi o importanţă practică.

Comisarul European Cecilia Malmström a spus că se află în premieră în Republica Moldova şi a felicitat ţara noastră pentru progresele înregistrate în ultima perioadă. Comisarul a menţionat că Planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană este o nouă fază în raportul dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

„Procesul privind liberalizarea regimului de vize este unul dificil şi presupune multe reforme, pe alocuri costisitoare, cum ar fi domeniul justiţiei sau ceea ce ţine de implementarea paşapoartelor biometrice. În 2009, regimul de vize a fost liberalizat cu Serbia, Montenegru şi Macedonia, iar în ajunul anului 2011, cu Albania şi Bosnia şi Herţegovina. Liberalizarea regimului de vize înseamnă oportunitatea de a aduce oamenii mai aproape, pentru ca ei să se cunoască mai bine. Din acest considerent văd şi mai multe motive să continuăm negocierile privind liberalizarea regimului de vize cu Republica Moldova şi Ucraina", a spus Comisarul European, informează un comunicat al Executivului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus