Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-01-24/marian-lupu-a-avut-o-intrevedere-cu-ambasadorul-republicii-kazahstan-in-moldova-19619.html
Data: Jan 24, 2011 (16:14)

Marian Lupu a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Kazahstan în Moldova

Preşedintele Marian Lupu a avut o întrevedere cu Amangeldy Zhumabayev, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Kazahstan în Republica Moldova cu sediul la Kiev. În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte privind consolidarea cooperării bilaterale între cele două ţări, inclusiv la nivelul dialogului interparlamentar, precum şi colaborarea multidimensională în cadrul organizaţiilor internaţionale.

Ambasadorul Kazahstanului şi-a exprimat speranţa că actuala conducere va contribui la dezvoltarea relaţiilor moldo-kazahe, pe multiple planuri, inclusiv în domeniul comercial-economic.

Amangeldy Zhumabayev a menţionat că ţara sa este interesată în dezvoltarea relaţiilor economice cu Republica Moldova, remarcând oportunităţile economice şi geografice ale ţării noastre, care se datorează vecinătăţii nemijlocite cu Uniunea Europeană. Potrivit diplomatului, Republica Moldova reprezintă pentru Kazastan un stat-punte către UE. Totodată, Amangeldy Zhumabayev a exprimat interesul Kazastanului pentru importul vinurilor şi produselor alimentare din Republica Moldova.

Potrivit Preşedintelui, potenţialul raporturilor economice moldo-kazahe nu este valorificat în deplină măsură. Marian Lupu a subliniat necesitatea sporirii investiţiilor kazahe în economia Republicii Moldova şi crearea unui climat investiţional favorabil pentru agenţii economici, stabilirea unor parteneriate în domeniile energetic, dezvoltării sectorului agricol şi al industriei alimentare. În context, Marian Lupu a precizat că pârghiile şi platforma oferite de CSI sunt importante pentru consolidarea relaţiilor cu Kazahstanul, amintind, în acest sens, despre necesitatea reluării activităţii Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică dintre cele două state.

Un subiect aparte al discuţiei l-a constituit problematica transnistreană şi perspectivele de soluţionare a conflictului transnistrean. Preşedintele Marian Lupu a apreciat susţinerea acordată de Kazahstan eforturilor Republicii Moldova de a soluţiona pe cale paşnică conflictul transnistrean, sprijin venit mai cu seamă anul trecut, în perioada în care această ţară a deţinut preşedinţia în cadrul OSCE, informează un comunicat al Legislativului.