Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.01.2011

Alexei Roibu s-a întâlnit cu omologul ucrainean

Ministrul Afacerilor Interne, Alexei Roibu, s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Anatol Moghilev. Dialogul dintre oficiali a fost axat, în principal, pe problematica combaterii criminalității organizate, cu accent pe lupta împotriva infracțiunilor conexe acesteia - traficul de droguri, migrația ilegală și traficul de ființe umane, îndeosebi din perspectiva întăririi relațiilor de cooperare operativă la nivelul structurilor cu competențe în materie din cele două țări.

Ministrul a menţionat că MAI îşi doreşte crearea unui laborator criminalistic modern, în special implementarea cercetărilor criminalistice după profilul ADN, lansarea unui proiect de monitorizare a traficului rutier pe traseele naţionale, crearea unui centru de management al crizelor, implementarea sistemului de radiocomunicaţii „TETRA". Or, în contextul dialogului cu UE privind liberalizarea regimului de vize, implementarea reformelor este imperios necesară, MAI fiind responsabil de domenii-cheie precum migraţia, ordinea şi securitatea publică , combaterea criminalității transfrontaliere etc.

Ministrul Afacerilor Interne, Alexei Roibu, a subliniat că cooperarea cu statele-membre ale UE, dar și cu vecinii pe segmentul de interes comun, este un element indispensabil al politicii externe a MAI. Actualmente, MAI este implicat în acţiuni internaţionale relevante, ce reglementează combaterea criminalităţii transnaţionale organizate, traficul de persoane, terorismul, traficul de droguri, armament şi muniţii.

Ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Anatol Moghilev, a apreciat colaborarea dintre cele două ministere, subliniind importanța stabilirii şi dezvoltării unui parteneriat eficient.

Potrivit MAI, instituţia şi-a stabilit şi o bază normativă durabilă, semnând acorduri de cooperare cu Lituania, Polonia, Austria, Belarusi, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, România, Slovacia, Ucraina. Totodată, ministerul participă activ în cadrul organizaţiilor internaţionale de profil: ONU, Consiliul Europei, Interpol, Europol, OCEMN, SECI, GUAM, SEPCA, OSCE etc. Au fost semnate tratate de cooperare în cadrul CSI, dar şi Convenţia de Cooperare Poliţienească pentru Europa de Sud-Est, ca mecanism regional de parteneriat al organelor de poliţie.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus