Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
21.01.2011

Vlad Filat a semnat o dispoziţie cu privire la situaţia epidemiologică prin gripă

Vlad Filat a semnat o dispoziţie cu privire la situaţia epidemiologică prin gripă

Pe parcursul lunii curente au fost înregistrate 18 cazuri de gripă, confirmate prin teste de laborator, 13 cazuri fiind provocate de virusul gripal de tip A(H1N1), calificate ca gripă sezonieră, şi 5 cazuri de virusul gripal B.

Avînd în vedere că în Republica Moldova  este în creştere numărul infecţiilor respiratorii acute şi pneumoniilor, deşi într-o incidenţă semnificativ redusă comparativ cu perioada analogică a anului trecut, Premierul a semnat o dispoziţie prin care a dispus:

1. Conducătorii ministerelor, departamentelor, agenţiilor, instituţiilor, întreprinderilor, indiferent de forma de proprietate, conducătorii autorităţilor administraţiei publice locale: vor introduce un regim special de activitate în unităţile economice, instituţiile de învăţămînt, transportul public de pasageri, instituţiile publice, locurile aglomerate pentru perioada creşterii sezoniere a gripei; vor asigura unităţile indicate cu condiţii sanogene de desfăşurare a activităţilor, de respectare a igienei personale şi colective, cu dezinfectanţi şi detergenţi, condiţii pentru alimentaţie, informînd instituţiile medicale despre potenţialele cazuri de îmbolnăvire.
 
2. Ministerul Sănătăţii şi instituţiile subordonate, instituţiile medicale departamentale şi instituţiile medicale private: vor asigura complexul de măsuri de diagnostic, tratament şi profilaxie a gripei sezoniere la toate nivelele de asistenţă medico-sanitară, în conformitate cu actele normative în vigoare privind gripa sezonieră; vor introduce în instituţiile medico-sanitare publice un regim sanitar special de activitate pe perioada răspîndirii gripei sezoniere; vor asigura monitorizarea permanentă, supravegherea epidemiologică şi raportarea săptămînală a morbidităţii prin infecţiile respiratorii virale acute, gripă şi pneumonii, cu informarea sistematică a instituţiilor mass-media.
 
Controlul asupra executării acestei dispoziţii a fost pus în sarcina Cancelariei de Stat, informează Serviciul de presă al Guvernului.
 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus