Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-01-20/strategia-ue-pentru-marea-neagra-19588.html
Data: Jan 20, 2011 (20:48)

Strategia UE pentru Marea Neagră

Deputații europeni consideră că ar trebui lansată o strategie pentru regiunea Mării Negre care să consolideze coerența și vizibilitatea acțiunii UE în regiune și să asigura stabilitatea și securitatea resurselor energetice. O nouă linie bugetară şi mai multe resurse umane ale UE sunt necesare, au spus membrii Parlamentului European joi.
 
Strategia pentru regiunea Mării Negre are nevoie de o linie bugetară specifică, care ar trebui să acorde prioritate atât finanţării de proiecte de dezvoltare la scară mică, cât şi cooperării transfrontaliere, se menționează într-un raport elaborat de Traian Ungureanu (PPE, RO). Alte priorităţi ar trebui să fie stabilizarea regiunii, asigurarea respectării drepturilor omului, gestionarea migraţiei, îmbunătăţirea securităţii energetice şi promovarea dezvoltării sociale şi de mediu.
 
Deputaţii sugerează, de asemenea, sporirea vizibilităţii planului de acţiune viitor, prin organizarea de reuniuni ministeriale periodice între UE şi ţările riverane (Turcia, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova şi Ucraina). Aceștia consideră Turcia și Rusia drept parteneri care ar trebui în mod ideal să fie implicați corespunzător în cooperarea regională de la Marea Neagră.
 
Prevenirea conflictelor
Parlamentul European sugerează dezvoltarea "unui sistem de avertizare rapidă in cazul conflictelor," care ar servi la consolidarea încrederii în regiune şi la prevenirea escaladării violenţei. Un astfel de sistem se va concentra pe cazuri concrete, cum ar fi dezvăluirea publică a vânzărilor de arme şi a activităţilor militare navale. Aici, deputaţii s-au declarat îngrijoraţi în mod special de extinderea contractului de închiriere pentru flota Rusiei din Marea Neagră, aflată în Crimeea, informează Serviciul de presă al Parlamentului European.
.