Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-01-20/basescu-vom-continua-sa-insistam-pentru-continuarea-procesului-de-aderare-la-ue-al-r-moldova-19583.html
Data: Jan 20, 2011 (20:55)

Basescu: Vom continua sa insistam pentru continuarea procesului de aderare la UE al R. Moldova

Presedintele Traian Basescu si-a reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova in demersul acesteia de integrare in UE, spunand ca va insista pentru includerea ei in grupul statelor balcanice.

"Ne vom continua politica de solidaritate si sprijin si in 2011. Vom insista, ca si pana acum, pe includerea Republicii Moldova in grupul tarilor balcanice in cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeana. Dimensiunile sale reduse, pozitia geografica si angajamentul actualei conduceri de la Chisinau sunt argumente solide in acest sens. Republica Moldova, prin traditie si identitate, isi are locul in familia europeana, iar oferirea unei perspective clare de integrare ii va consolida eforturile de democratizare si va contribui la stabilizarea sa durabila politica si economica, devenind un partener credibil al Uniunii Europene", a spus Basescu.

El le-a transmis ambasadorilor acreditati la Bucuresti ca Romania a sprijinit energic demersul Republicii Moldova privind perspectiva europeana, iar aceasta incredere a fost confirmata de rezultatele foarte bune pe care le-au obtinut pe linia integrarii europene.

In ceea ce priveste tarile din Balcanii de Vest, mesajul Romaniei ramane unul de continuare a reformelor, mai spune Basescu. "Vor avea in Romania un avocat statornic al integrarii in Uniunea Europeana si in structurile euroatlantice. Respectarea drepturilor omului, ale persoanelor apartinand minoritatilor nationale, reprezinta criterii importante in acest sens. Progresele inregistrate in anul 2010, cum ar fi obtinerea statutului de stat candidat de catre Muntenegru, sunt semnale incurajatoare. In acelasi spirit, ne vom continua actiunile pentru consolidarea relatiilor cu Turcia", a mai spus seful statului. (NewsIn)