Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
19.01.2011

Reguli mai clare pentru asistența medicală în străinătate

Deputații europeni au adoptat o nouă legislație care prevede dreptul pacienților de a beneficia de asistență medicală într-un alt stat membru. Aceasta clarifică regulile privind rambursarea cheltuielilor, precum și situațiile pentru care este necesară o autorizare preliminară, informează un comunicat al Serviciul de presă al Parlamentului European.

Înainte de votul de miercuri Françoise Grossetête (PPE, FR), raportoarea pentru acest subiect a declarat:"Pacienții nu vor mai trebui să se descurce singuri atunci când solicită asistență medicală transfrontalieră și rambursarea costurilor aferente. Această directivă va clarifica în sfârșit drepturile pacienților deoarece până acum acestea au fost foarte vagi."

Noile reguli prevăd că cetățenii europeni pot beneficia de rambursarea costurilor legate de asistența medicală transfrontalieră, dacă tipul de tratament sau costurile acestuia se regăsesc printre prestaţiile prevăzute de legislaţie la care are dreptul persoana asigurată în statul membru de afiliere.

Autoritățile pot solicita ca pacienții să obțină o autorizare prealabilă pentru tratamentele care necesită un sejur peste noapte la spital sau asistență specializată. La insistența deputaților, orice refuz al acestei autorizări prealabile va trebui să fie justificat pe baza unei liste de criterii și condiții specifice, care include și menționarea riscurilor pentru pacient sau publicul larg.

Fiecare stat trebuie să stabilească un punct național de contact pentru a furniza informații pacienților care doresc să beneficieze de tratament în afara țării. Punctele de contact vor acorda de asemenea asistență dacă intervin probleme. 

Asistența medicală în străinătate poate fi o soluție mai ales pentru pacienții înscriși pe liste de așteptare lungi, sau pentru cei care au nevoie de asistență specializată. Deputații au consolidat prevederile care vizează cooperarea privind bolile rare, având în vedere că sensibilizarea (publicului) în acest domeniu este destul de redusă, iar specialiștii sunt adesea foarte rari.

În general, cei mai mulți dintre pacienți preferă să urmeze tratament aproape de casă. În prezent, cheltuielile pentru asistență medicală transfrontalieră reprezintă 1% din bugetele de sănătate ale statelor membre. 

Noile reguli se aplică numai pacienților care solicită tratamente în afara statului de proveniență. Procedurile privind cardul european pentru asigurări de sănătate vor continua să se aplice pentru cetățenii care au nevoie de tratament de urgență atunci când vizitează un alt stat membru. 

Textul votat miercuri de deputați este rezultatul unui acord cu Consiliul, care va trebui deci să îl adopte de asemenea în mod formal. După intrarea în vigoare a acestui text, statele membre vor avea la dispoziție 30 de luni pentru a face modificările necesare în legislația națională.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus