Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-01-18/stabilitatea-sistemului-financiar-bancar-shi-situatzia-pe-piatza-valutara-sub-supravegherea-comitetu-19542.html
Data: Jan 18, 2011 (21:32)

Stabilitatea sistemului financiar bancar şi situaţia pe piaţa valutară, sub supravegherea Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat astăzi şedinţa Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară. La şedinţă au participat reprezentanţii Comisiei economie, buget şi finanţe a Parlamentului RM, ministerelor Economiei şi Finanţelor, Băncii Naţionale a Moldovei, Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare şi Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar.

În cadrul întrunirii au fost examinate chestiuni ce ţin de stabilitatea sistemului financiar bancar şi situaţia pe piaţa valutară.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a prezentat o informaţie privind BC „Investprivatbank", aflată în proces de lichidare, prin prisma impactului asupra stabilităţii sistemului financiar bancar al ţării.

Prim-ministrul a  dispus crearea unui grup de lucru la nivel de experţi care, în termen de 7 zile, urmează să efectueze o analiză amplă a situaţiei şi să elaboreze propuneri de soluţionare a problemei. Acestea vor fi examinate în cadrul următoarei şedinţe a CNSF.

Cu referire la situaţia de pe piaţa valutară, s-a menţionat că în primele 2 săptămîni ale anului în curs, cererea şi oferta pe piaţă sînt echilibrate, iar Banca Naţională a Moldovei monitorizează în permanenţă situaţia.

Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară a fost creat în luna iunie 2010, în scopul asigurării unei coordonări adecvate între autorităţile publice, delimitării clare a responsabilităţilor, precum şi în scopul realizării unor acţiuni prompte în caz de şocuri financiare extraordinare, informează un comunicat al Executivului.

Şedinţele Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară se convoacă ori de cîte ori este nevoie, dar nu mai rar de două ori pe an, la propunerea preşedintelui sau a trei membri ai Comitetului. Şedinţele sînt prezidate de preşedintele Comitetului, iar în lipsa acestuia - de vicepreşedinte. Şedinţele se consideră deliberative dacă la ele participă 2/3 din membri. Votarea la şedinţele Comitetului are loc după principiul: un membru - un vot. Deciziile Comitetului se adoptă prin simpla majoritate de voturi ale membrilor prezenţi.