Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-01-18/comandantul-suprem-a-participat-la-investirea-ministrului-apararii-19538.html
Data: Jan 18, 2011 (14:00)

Comandantul Suprem a participat la investirea ministrului Apărării

Preşedintele interimar al R. Moldova, Comandant Suprem al Forţelor Armate, Marian Lupu, a participat la ceremonia de învestire în funcţie a ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, desfăşurată marţi, 18 ianuarie, la sediul Ministerului Apărării.

„Ministerul Apărării a făcut progrese însemnate atît în desfăşurarea şi încheierea procesului de analiză strategică a apărării, precum şi în îndeplinirea obiectivelor din cadrul Planului Individual de Acţiuni (IPAP) R. Moldova-NATO. Este important ca în perioada imediat următoare să discutăm proiectul Strategiei Securităţii Naţionale şi cel al Strategiei Militare Naţionale, astfel încît să asigurăm baza legală necesară pentru dezvoltarea Armatei Naţionale", a declarat Preşedintele interimar al R. Moldova, care a subliniat că eficienţa sistemului de apărare şi securitate este elementul cheie în reforma armatei.

Ministrul Apărării a accentuat la rîndul său că în timpul mandatului care i-a fost încredinţat, Armata Naţională îşi va face pe deplin datoria şi va răsplăti, prin devotament, curaj şi onoare încrederea de care se bucură din partea cetăţenilor.

„Armata Naţională va evolua pozitiv, deoarece procesele de reformă vor fi continuate. Obiectivele instituţiei militare vor fi axate pe dezvoltarea unei capacităţi de apărare credibile, moderne, eficiente şi interoperabile cu armatele occidentale. Totodată, vom continua profesionalizarea treptată a Armatei Naţionale şi vom urmări, de asemenea, să consolidăm statutul R. Moldova de contribuitor la securitatea globală şi la securitatea regională", a subliniat Vitalie Marinuţa.

Ministrul Apărării a adăugat că în anul 2011 lipsa resurselor va fi cea mai mare problemă pentru Armata Naţională, de aceea armata va funcţiona cu tehnologiile de care dispune în prezent. Cu toate acestea, Vitalie Marinuţa şi-a exprimat speranţa că atenţia statului vizavi de sectorul de apărare va creşte exponenţial odată cu relansarea economică.

În vîrstă de 40 de ani, Vitalie Marinuţa este originar din satul Holercani, raionul Dubăsari. A absolvit numeroase instituţii de prestigiu - Şcoala Militară a trupelor aeropurtate din oraşul Reazan, Federaţia Rusă; Colegiul de Comandament şi Stat Major, SUA; Şcoala Navală de studii postuniversitare, SUA; Institutul de Studii Politice şi Relaţii Internaţionale, Moldova. Şi-a început cariera militară îndeplinind funcţia de comandant de pluton în Batalionul cu destinaţie specială "Fulger", ocupînd succesiv, de-a lungul carierei, funcţii pe linia specialităţii militare şi funcţii de specialist principal în planificare din Ministerul Apărării şi Marele Stat Major al Armatei Naţionale. În perioada 2005 - 2006, a fost ofiţer pentru planificare politico-militară strategică în cadrul Comandamentului Central al Statelor Unite, din Tampa, SUA.

În iulie 2007, Vitalie Marinuţa a fost trecut în rezervă şi deţine în prezent gradul de general de brigadă în rezervă. Din 25 septembrie 2009 a deţinut funcţia de ministru al Apărării în cabinetul de miniştri condus de premierul Vlad Filat, fiind înaintat în această poziţie de Partidul Liberal.

Vitalie Marinuţa este căsătorit şi educă doi copii. Vorbeşte fluent limbile franceză, engleză şi rusă.