Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-01-18/au-fost-aprobate-10-cereri-de-finantare-pentru-programulpilot-de-atragere-a-remitentzelor-in-economi-19547.html
Data: Jan 18, 2011 (23:05)

Au fost aprobate 10 cereri de finantare pentru Programul-pilot de atragere a remitenţelor în economie „PARE 1+1” pentru anii 2010-2012

Potrivit serviciului relaţii publice al ME, viceprim-ministrul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr a prezidat, astăzi, ce-a de-a doua şedinţă a Comitetului de supraveghere a Programului pilot de Atragere a Remitenţelor în economie PARE 1+1 pentru anii 2010-2012".

Scopul şedinţei a fost de a evalua rezultatele şi cele mai recente evoluţii obţinute de către instituţia împuternicită cu funcţia de implementare a programului, şi anume Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului IMM (ODIMM), drept urmare lansării oficiale a "PARE 1+1" la 22 noiembrie 2010.

Membrii comitetului au aprobat 10 dosare puse în discuţie la şedinţa curentă. În acest context, de menţionat este că pînă în prezent la ODIMM au fost înregistrate 14 cereri de finanţare, toate din regiunile centru şi nord, în domenii precum: apicultură; prelucrarea lemnului/fabricarea lădiţelor pentru păstrarea fructelor ; agricultură (procurarea serelor pentru cultivarea culturilor agricole/fructe şi legume); prelucrarea lemnului şi producerea mobilei ; diagnostic medical (procurarea echipamentului medicinal); servicii de consulting (procurare tehnicii de birou, soft).

Discuţiile din cadrul şedinţei au fost focusate pe: realizarea „Planului de acţiuni şi a Devizului de venituri şi cheltuieli a Programului „PARE 1+1" în perioada noiembrie - decembrie 2010"; aprobarea „Planului de acţiuni şi a devizului de venituri şi cheltuieli pentru realizarea programului în anul 2011"; analiza şi aprobarea dosarelor prezentate spre finanţare în cadrul programului dat; aprobarea prestatorului de servicii de instruire în cadrul Componentei II a „PARE 1+1".

În acest sens, a fost realizată o prezentare amplă a evoluţiei procesului de implementare a programului, menţionîndu-se că la primul ciclu al cursurilor de instruire, desfăşurat la 13 - 24 decembrie 2010, au participat 21 de migranţi sau rude ale acestora, iar la doilea curs de instruire stabilit pentru 17-28 ianuarie 2011 participă 16 persoane.

Drept urmare discuţiilor purtate, membrii comitetului au apreciat pozitiv realizarea „Planului de acţiuni şi a Devizului de venituri şi cheltuieli a Programului „PARE 1+1" în perioada noiembrie - decembrie 2010", precum şi au aprobat „Planul de acţiuni şi a devizului de venituri şi cheltuieli pentru realizarea programului în anul 2011".

Prima şedinţă a Comitetului de supraveghere a ''Programului pilot de Atragere a Remitenţelor în economie PARE 1+1'' a avut loc la 16 noiembrie 2010. Comitetul de supraveghere are o componenţă nominală, având ca membri reprezentanţi ai ministerelor, organizaţiilor internaţionale donatoare, altor instituţii interesate. Comitetul în cauză este un organ care decide asupra cererilor de finanţare ale solicitanţilor, supraveghează şi evaluează modul de desfăşurare a Programului-pilot.