Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
17.01.2011

Procuratura Generală a declanşat trei cauze penale pe faptul accesului neautorizat la serviciile de telecomunicaţii ale Moldcell şi Orange şi spălare de bani

Secţia tehnologii informaţionale şi investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii din cadrul Procuraturii Generale a declanşat trei cauze penale pe faptul accesului neautorizat la serviciile de telecomunicaţii şi spălare de bani. Temei pentru pornirea procesului penal au servit sesizările depuse de reprezentanţii Companiilor de Telefonie Mobilă „Moldcell" şi „Orange Moldova" referitor la pretinsele fapte ilegale săvîrşite de per-soane necunoscute, manifestate prin acces neautorizat la serviciile de telecomunicaţii.

Din plîngerile reprezentanţilor Î.M. „Orange Moldova" S.A. şi Î.M. „Moldcell" S.A. reiese că, prin aceste fapte ilegale, companiile respective au fost prejudiciate în valoare totală de peste 2.500.000 lei, adică daune în proporţii deosebit de mari.
În cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au stabilit că, în decursul anilor 2007-2010, persoane neidentificate au creat grupuri criminale organizate, specializate în săvîrşirea de infracţiuni economice, în domeniul informaticii şi telecomunicaţiilor în scopul obţinerii de venituri substanţiale.

Aceste grupuri criminale folosind reţeaua Internet, echipament GSM specializat şi cartele SIM, au generat trafic voce în reţeaua de telefonie mobilă, efectuînd convorbiri telefonice internaţionale la preţ de convorbiri în reţeaua GSM Orange Moldova şi GSM Moldcell, accesînd neautorizat serviciile de telecomunicaţii ale operatorilor mobili.

Totodată, pentru a obţine venituri mai mari, de a tăinui natura şi originea ilicită a bunurilor, bănuiţii procurau, din veniturile ilicite, noi echipamente specializate GSM, cartele SIM personalizate şi nepersonalizate, cartele de reîncărcare a conturilor, sisteme informatice, necesa¬re pentru accesarea neautorizată a serviciilor de telecomunicaţii ale operatorilor de telefonie mobilă.

De asemenea, potrivit procurorilor, erau achitate plăţile lunare pentru prestarea serviciilor de telefonie mobilă şi Internet, iar bunurile utilizate în săvârşirea infracţiunilor erau înstrăinate altor persoane fizice şi juridice.

Procuratura Generală în comun cu MAI a efectuat peste 40 de percheziţii la domiciliile persoanelor implicate în comiterea acestor infracţiuni, au fost audiate peste 50 de persoane şi colectate mostre de înscrisuri de la aproximativ 50 de persoane.
În rezultat au fost identificate echipamentele GSM, sistemele informatice, cartelele SIM, contractele de prestare servicii şi alte obiecte utilizate la săvîrşirea infracţiunii. Persoanele bănuite de comiterea acestor crime sunt cercetate în stare de libertate. De asemenea, s-a stabilit implicarea în aceste scheme şi a cetăţenilor din alte state. Urmărirea penală continuă, informează un comunicat al Serviciului de presă al Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus