Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-01-13/consiliului-permanent-al-osce-reunit-joi-in-sedinta-speciala-19476.html
Data: Jan 13, 2011 (21:04)

Consiliului Permanent al OSCE , reunit joi in sedinta speciala

La 13 ianuarie 2011, în cadrul şedinţei speciale a Consiliului Permanent al OSCE au fost prezentate priorităţile Preşedinţiei lituaniene pentru anul 2011. În discursul său, Ministru Audronius Ažubalis, Preşedintele-în-Exerciţiu al OSCE, a punctat obiectivul strategic pentru anul 2011 - consolidarea şi implementarea deplină a tuturor angajamentelor asumate de statele participate în toate cele trei dimensiuni ale securităţii. Printre priorităţi au fost menţionate promovarea şi respectarea drepturilor omului, libertatea presei, democraţiei şi statului de drept - elemente pe care bazează conceptul securităţii comprehensive al OSCE. Soluţionarea conflictelor de durată în spaţiul OSCE, inclusiv a celui transnistrean, de asemenea, au fost menţionate în lista priorităţilor de activitate ale Preşedinţiei lituaniene.

Potrivit MAEIE, delegaţia Permanentă a Republicii Moldova, în discursul său de răspuns, a sprijinit priorităţile Preşedinţiei OSCE. Delegaţia a subliniat unele aspecte de importanţă majoră pentru ţara noastră, cum ar fi necesitatea reluării neîntîrziate a negocierilor oficiale în formatul 5+2, respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană şi continuarea eforturilor de eliberare a lui Ernest Vardanean şi Ilie Kazak deţinuţi ilegal de regimul de la Tiraspol; retragerea forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova şi  transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă de observatori în baza unui mandat internaţional relevant.