Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
10.01.2011

Expert în telecomunicaţii din Marea Britanie aflat în vizită de lucru la ANRCETI

Începând de astăzi,10 ianuarie, David Rogerson, director al companiei britanice „Incyte Consulting" şi consultant al proiectului de asistenţă tehnică „Dezvoltarea reglementării comunicaţiilor" de care beneficiază Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI www.anrceti.md) efectuează o vizită de lucru de cinci zile la ANRCETI. În cadrul acesteia vor fi examinate aspecte economice ale reglementării pieţei de comunicaţii electronice din ţara noastră.

Agenda vizitei expertului britanic la Chişinău cuprinde analiza proiectelor modelelor de calculare a costurilor pentru serviciile de interconectare, etapelor de analiză a pieţelor relevante, a ofertei de referinţă pentru interconectare a SA „Moldtelecom", precum şi a proiectului de revizuire a Regulamentului cu privire la interconectare. Aceste probleme ţin de preocupările actuale ale specialiştilor Agenţiei care sunt angajaţi în procesul de elaborare şi implementare a mecanismelor de promovare a concurenţei pe pieţele de comunicaţii electronice.

Astfel, în decembrie trecut ANRCETI a emis un set de hotărâri, prin care a pus în sarcina a 18 furnizori desemnaţi cu putere semnificativă pe pieţele de terminare a apelurilor voce în reţelele individuale de telefonie fixă şi de telefonie mobilă obligaţia de a reduce gradual tarifele pentru serviciul de terminare a apelurilor, orientându-le la nivelul costurilor. Aceste costuri vor fi stabilite după modele de calculare care urmează a fi elaborate şi aprobate de Agenţie.

Reducerea tarifelor pentru terminarea apelurilor în reţelele mobile şi fixe va conduce la dinamizarea concurenţei pe pieţele cu amănuntul a serviciilor de telefonie mobilă, fixă şi de acces în bandă largă, factor care va aduce utilizatorilor finali ai acestor servicii beneficii pe termen lung.

Proiectul „Dezvoltarea reglementării comunicaţiilor" este implementat de către compania Great Village International Consultants (GVIC) în consorţiu cu Incyte Consiting şi alte trei companii cu suportul financiar al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Proiectul a demarat în octombrie 2009 şi va fi finalizat în octombrie 2011. El are scopul de a oferi ANRCETI asistenţă în procesul de implementare a Legii comunicaţiilor electronice şi de armonizare a practicilor naţionale de reglementare cu normele şi standardele Uniunii Europene. Valoarea proiectului este de 898,3 mii euro.

Următoarea misiune a consultanţilor proiectului la ANRCETI se va desfăşura în perioada 7 - 11 februarie 2011, informează Serviciul de presă al ANRCETI.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus