Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-01-08/europa-se-teme-de-un-nou-val-de-imigrantzi-ilegali-din-cauza-rom-niei-19432.html
Data: Jan 8, 2011 (21:44)

Europa se teme de un nou val de imigranţi ilegali, din cauza României

Ameninţarea României, că nu va mai patrula la graniţa sa de est a generat temeri privind un nou val de imigranţi ilegali în Europa, scrie Daily Express în ediţia sa electronică.

Traian Băsescu, a declarat că va reduce securitatea de la graniţă, ca măsură de protest faţă de o dispută privind restricţiile de imigraţie care vizează cetăţenii români, afirmă cotidianul britanic, precizând că Guvernul român este nemulţumit că UE a blocat aderarea statului la spaţiul Schengen.

Această posibilitate a generat temeri că imigranţii ilegali vor profita de relaxarea securităţii la frontiera României cu Republica Moldova, Ucraina şi de-a lungul coastei Mării Negre - zone care ar fi deja incluse în rutele cheie pentru cei care încearcă să intre ilegal în Europa, din Asia şi Orientul Mijlociu.

Disputa a izbucnit în jurul candidaturii României la spaţiul Schengen, din care fac parte 25 de ţări şi care nu are, practic, controale la frontierele interne, explică Daily Express. Oficialii europeni admit că aderarea fostei ţări comuniste a fost blocată din cauza temerilor privind corupţia şi crima organizată.

Băsescu a subliniat că ţara sa a îndeplinit condiţiile tehnice pentru includerea în acest spaţiu.

"Nu putem tolera pentru că dacă acum stăm ca râmele, cum ne recomandă foarte mulţi - staţi, să stăm liniştiţi, că sunt marile state ale UE. Da, sunt marile state, dar cei 22 de milioane de români au dreptul la respect. Nu ei judecă, nu ei au impus condiţii de independenţă şi izolare a justiţiei de orice formă de control. Românii au dreptul să fie în Spaţiul Schengen. Nu poţi să jigneşti, sa tratezi aşa 22 de milioane de români", a spus preşedintele român.

Pe de altă parte, un diplomat european a subliniat că e "logic" faptul că o ţară afectată de corupţie este o ameninţare pentru securitatea Schengen. "Nu este vorba numai despre a avea echipamente şi a îndeplini toate standardele tehnice, este vorba şi despre calitatea sistemului şi despre asigurarea faptului că oamenii din el respectă toate protocoalele", a spus oficialul sub acoperirea anonimatului. (NewsIn)