Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.01.2011

Vlad Filat mai are la dispoziţie 11 zile pentru a definitiva lista miniştrilor şi programul de guvernare

Acordul de refacere a Alianţei pentru Integrare Europeană nu a fost dat publicităţii, dar presa a aflat că ministerele au fost deja împărţite între cele trei formaţiuni constituante. Partidului Liberal Democrat urmează să-i revină 5 ministere deţinute şi anterior (finanţe, justiţie, interne, sănătate, externe) precum şi două ministere conduse de miniştri AMN-işti - educaţia şi agricultura.

Partidul Democrat şi Partidul Liberal vor avea fiecare câte 5 portofolii: PL urmând că primească fotoliul de vice premier, fără portofoliu, doar că viceprim-ministrul PL ar putea monitoriza institutiile de forta şi nu cele sociale ca până acum. Contrar aşteptărilor Partidul Liberal nu a obtinut niciuna din rîvnitele instituţii de forta, păstrîndu-şi ministerele pe care le-a gestionat în Executivul precedent. In schimb, Mihai Ghimpu a obţinut dreptul să desemneze directorul Serviciului de Informatii si Securitate, instituţie în fruntea căreia a fost promovat candidatul AMN-ului.

Internele raman la PLDM, iar Procuratura Generala si CCIEC la PD, chiar dacă centrul anticorupţie ar putea fi lichidat. La fel s-ar putea ca alianţa să convină şi asupra lichidării Cancelariei de Stat, tutelată pana acum de PLDM.

Vlad Filat mai are la dispoziţie 11 zile pentru a definitiva lista miniştrilor şi programul de guvernare, pe care urmează să le prezinte în faţa Parlamentului. Experţii spun că programul Executivului va reproduce caietul de sarcini al aliantei constituite în 2009, scoţind în faţă două obiective prioritare: combaterea sărăciei, lozinca cu care au mers liberal-democraţii în Campania electorală, şi echilibrarea politicii externe, obiectiv la care ţin foarte mult democraţii, relatează radio Europa Liberă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus